torsjö live

Bara etablerade partiers valsedlar tillgängliga vid röstning på äldreboenden

Bara etablerade partiers valsedlar tillgängliga vid röstning på äldreboenden

Valet närmar sig och förtidsröstningen började på onsdagen. Men alla partiers valsedlar finns inte tillgängliga när de ambulerande röstmottagarna kommer till äldreboendena. Foto: Lotta Persson

Nu har förtidsröstningen startat och även den nya möjligheten för äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättningar att få hjälp av ambulerande röstmottagare som ska ha med sig allt material som behövs för att rösta. Men de har bara med sig de etablerade partiernas röstsedlar när de exempelvis åker ut till äldreboenden. Lagen kräver inte mer. Väljare som vill rösta på de nya partierna Medborgarpartiet och Kommunens röst i Hässleholm får själva skaffa valsedlar, alternativt får partierna ombesörja utskick per post till dem. Det är inte tillåtet att lämna valsedlar till personalen på ett äldreboende.

– Kolossalt dåligt, säger Evert Storm i Medborgarpartiet som lämnat valsedlar till de fasta förtidsröstningslokalerna och förutsatt att de även skulle nå ut till äldreboendena.

En del av stadshusets foajé har gjorts om till vallokal med från vänster Tobias Lycksell, Mats Söderqvist, Beryl Andersson och Eva Klang. Foto: Lotta Persson

Förtidsröstningen startade på onsdagen. I Hässleholms kommun går det nu att rösta både på stadshuset, servicekontoren i Hästveda, Sösdala och Vittsjö samt biblioteken i Bjärnum, Tyringe och Vinslöv.

Intresset var stort första dagen. I stadshuset i Hässleholm hade inte mindre än 150 personer röstat mellan klockan 10.00 och 14.30.

– Några stod och väntade redan innan vi öppnade, berättar Beryl Andersson, en av röstmottagarna.

Annemarie Palmgren informerar Marie Nilsson om hur röstningen går till.

– Jag är inte hemma just på valdagen och tänkte att det är bäst att förtidsrösta första dagen så att det inte glöms bort, säger Marie Nilsson.

En del av foajén i stadshuset är inredd till vallokal med valsedlar utlagda och ett längre bord där röstlängden stäms av. Själva röstningen sker bakom skärmar i ertt mindre rum.

– Om någon glömt sitt röstkort är det inga problem. Bara legitimationen är med eller någon annan kan legitimera personen kan vi printa ut ett nytt röstkort, berättar Eva Klang.

Det går också bra att förtidsrösta på annan ort än hemorten. På valdagen den 9 september måste däremot den som inte har röstkort med sig gå till sin rätta vallokal.

Marie Nilsson instruerades inför röstningen av röstmottagaren Annemarie Palmgren. Foto: Lotta Persson

Ambulerande röstmottagare åker ut till tio äldreboenden där de som behöver även kan få hjälp med att göra i ordning röstsedeln. Också personer som inte kan rösta själva, men bor på annat sätt kan boka ambulerande röstmottagare. Vallagen har ändrats så att dessa ersätter de tidigare så kallade kommunala buden som bara fick ta emot färdiga kuvert, inte hjälpa till. De ambulerande röstmottagarna har tystnadsplikt. Liksom tidigare går det att rösta med bud i årets val.

Evert Storm fick av en händelse veta att Medborgarpartiets valsedlar inte kommer att vara tillgängliga på äldreboendena. Han kontaktade kommunen och fick veta att röstmottagarna inte har skyldighet att ta med valsedlarna och att partiet inte heller kan lämna sina valsedlar till personalen.

– Jag reagerade starkt. Det är odemokratiskt, säger han.

Han tror inte att alla som vill rösta på partiet vet att de måste skaffa valsedlar själva, eller har så lätt att göra det.

– Då finns det inga valsedlar om de frågar efter dem när det är dags att rösta, säger han.

Kommunens valsamordnare Rasmus Nordin hänvisar till vallagen som säger att valsedlar till förtidsröstningen ska tillhandahållas från partier som antingen redan är representerade i kommunfullmäktige eller har haft mer än en procent av rösterna vid något av de två senaste riksdagsvalen. Övriga partier kan lämna sina valsedlar på ett fast röstmottagningsställe, men de tas alltså inte med av de ambulerande röstmottagarna.

Rasmus Nordin tycker att det är bra att den som behöver det nu kan få hjälp med att göra i ordning rösten.

– Det är ett sätt att öka demokratin, säger han.

Evert Storm, första namn på Medborgarpartiets lista, reagerar starkt på att partiets valsedlar inte är tillgängliga på äldreboendena.
Foto: Gert Jacobsson

Han vill inte uttala sig om det faktum att inte alla partiers röstsedlar är tillgängliga kan minska demokratin.

– Det är specificerat i lag, säger han.

Han förklarar att väljarna får ordna andra valsedlar själva och att partierna har möjlighet att skicka ut sina valsedlar till väljarna på äldreboendena.

– Vi har ingen skyldighet att se till att de valsedlarna ligger där, bara att ta emot dem, säger han.

Partierna kan inte heller lämna dem till personalen. Blanka röstsedlar finns dock tillgängliga, liksom en lista över vilka partier som går att rösta på. Väljare som så önskar kan skriva Medborgarpartiet eller Kommunens röst på en sådan valsedel.

Valnämnden har beslutat att alla partier, även de nya, fick lämna valsedlar i röstningslokalerna före den 1 augusti.

– Vi fick ingen information om att valsedlarna inte distribueras till äldreboendena, säger Evert Storm.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se