torsjö live

Det måste vara enklare att besöka kulturhuset

Det måste vara enklare att besöka kulturhuset

INSÄNDARE. Jag fick i ett samtal, synpunkter, nej i ärlighetens namn så har jag har fått flera… synpunkter och berättelser…
Detta samtal var speciellt berörande och kändes verkligen angeläget! Fokus var inte på personen själv, dvs läraren, som jag pratade med, utan på skolklassen med barn från förskolan och lågstadiet, från en byskola i Hässleholms kommun. De ser alltid framemot sina besök på evenemang i Kulturhuset i Hässleholm. Ett alltid lika kul äventyr.
Men denna gång kunde skolbussen inte stanna utanför Kulturhuset, utan måste släppa av gruppen på den s.k. ”baksidan” av Hässleholms Centralstation. För dagen hade som vanligt en lärare och en praktikant följt med klassen. Det var ”is i magen” och tydlig struktur som gällde när de ledde denna glada trupp, efter att de hade stigit av bussen. Det var rulltrappor, både upp och ner och övergång utanför Centralen, där den kommunala och regionala busstrafiken kör. Därefter samma procedur när det gällde återresan igen.
Hade man veta att om denna förflyttning hade fler ur den redan ansträngda personalstyrkan i skolan avdelats för att ledsaga gruppen. Multiplicera denna procedur med antalet skolklasser och andra grupper som under året besöker vårt fina kulturhus och det står klart för de flesta att en “på och avstigningsplats” där är en självklarhet.
Det blev en bra dag, berättade läraren.  Men, sa läraren eftertänksamt, när det nu fungerar på detta sättet med resorna till och från kulturhuset i Hässleholm, så får vi tänka till om vi har tillräckligt med personal, innan vi ger oss iväg på kulturbesök i centralorten. Självklart förstår jag det, ansvaret vilar hos läraren.
Det samma gäller för alla människor som har funktionsvariationer, och för äldre, hur ska det gå till? På vilket sätt ska dessa människor kunna ta del av Hässleholms nöjesliv?
Vi ska inte bygga en City-verksamhet för enbart citymänniskor! Hässleholms kommun är en stor kommun till ytan sett, med största delen boende utanför tätorten. Tillgänglighet för alla borde vara en självklarhet och till nytta för centrum. Det ska vara tryggt och säkert att bege sig till evenemang i kulturhuset, för liten såväl som stor, från landsbygd och från stan.
Det finns säkert en hel del saker som är positiva i förändringen som skett, men det måste till en lösning så att skol- och turistbussar och andra transporter kan släppa av sina passagerare på ett smidigt och välkomnande sätt.

 

Agneta Olsson Enochsson
Liberalerna i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se