torsjö live vers2

Europaforum: Ingen Leif GW Persson och inget avtal med Malta

Europaforum: Ingen Leif GW Persson och inget avtal med Malta

Leif GW Persson, ett av dragplåstren på årets Europaforum i Hässleholm, ställer in sin medverkan på tisdag på grund av sjukdom. Han ersätts av den danske forskaren Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Aaron Farrugia från Malta medverkar också på tisdag, men Maltas planer på att arrangera ett Europaforum liknande det i Hässleholm redan i höst verkar ha gått i stå. Inga diskussioner om det tilltänkta samarbetsavtalet har förts efter mötet med företrädare för staten Malta i Hässleholm i mars.

Maltadelegationen som ville arrangera ett nationellt Europaforum efter modell från Hässleholm, från vänster Hässleholms kommunchef Bengt-Arne Persson, ordförande i MEUSAC Vanni Xuereb och parlamentssekreterare för EU-fonder och social dialog Aaron Farrugia. Foto: Lotta Persson
Författaren och kriminologen Leif GW Persson har lämnat återbud till Europaforum på grund av sjukdom. Foto: Pressbild

Leif GW Persson skulle ha medverkat i ett seminarium med rubriken Brott, straff och europeiska samarbeten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi är naturligtvis ledsna över att Leif GW Persson har blivit sjuk och ställt in. Förhoppningsvis kommer han till Hässleholm för ett annat evenemang senare i år. Samtidigt är vi väldigt stolta att Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen kunde hoppa in med så kort varsel, säger Maria Lindblad, chef för Europaforum.

Även Solveig Wollstad från Eurojust medverkar i seminariet som leds av EU-journalisten Ylva Nilsson.

Aaron Farrugia håller inledningsanförandet till tisdagens seminarium Framtiden för projekt i EU-fonderna.

Han var också med vid besöket i Hässleholm i mars då samarbetsavtalet mellan Malta och Hässleholm enligt planerna skulle ha skrivits under av kommundirektör Bengt-Arne Persson och Vanni Xuereb, ordförande för MEUSAC, Maltas styrnings- och handlingsutskott för EU-frågor.

Men det blev enbart en avsiktsförklaring med hänvisning till en bilaga som ska diskuteras vidare.

Dagen före besöket avslöjade Frilagt att inga politiska beslut fattats om saken i Hässleholm och att kommunledningen inte heller haft någon diskussion om hoten mot mänskliga rättigheter på Malta – skatteparadiset där en granskande journalist i oktober 2017 mördades efter att ha avslöjat korruption med koppling till regeringen, vilket ledde till skarpa krav från Europaparlamentet.

– Tjänstemännen arbetar fram bilagor, sedan får vi se om det kan beslutas på delegation eller om det ska tas politiskt, sa Bengt- Arne Persson i samband med besöket.

Önskemålet om ett skriftligt avtal kom från Malta, men efter att avsiktsförklaringen skrevs på har kommunledninngen inte hört något. Det bestämdes inte heller något om när i tiden frågan om samarbetsavtalet skulle tas upp igen.

– Malta är nog rejält försenade med sina planer, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Vad tycker du om fortsättningen?

– Initiativet togs av Malta, jag tycker att de äger processen. Om inte de har bråttom har inte vi det heller, säger Lars Johnsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se