torsjö live vers2

Tar inte med fler partiers valsedlar till äldreboendena

Tar inte med fler partiers valsedlar till äldreboendena

Det är inte aktuellt att fler partiers valsedlar ska tas med när ambulerande röstmottagare åker ut till äldre och sjuka, exempelvis på äldreboenden. Det förklarar kommunens valnämnds ordförande Christer Caesar (KD).

– Om vi ska ta med valsedlar för nya partier i kommunvalet måste vi ta med alla till region- och riksdagsvalet också. Det skulle bli 50-100 ytterligare valsedlar, det funkar ju inte om vi kommer in och lägger kanske 200 valsedlar i sängen hos en sjuk människa, säger han.

De ambulerande valmottagarna kommer inte att ta med sig de nya partiernas valsedlar. Foto: Lotta Persson

Efter Frilagts artikel om att de ambulerande röstmottagarna inte tar med nya partiers valsedlar lyfte kommunalråden Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S) frågan på fredagen. Christer Caesar informerade då på kommunstyrelsens sammanträde om vad lagen säger och vilka bedömningar valnämnden gjort.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det primära är att lagen säger att vi inte ska ta med fler valsedlar, säger Christer Caesar till Frilagt.

Det stämmer dock inte. Däremot står det tydligt i vallagen att alla valsedlar från redan invalda partier eller partier som haft mer än en procent av rösterna i de två senaste riksdagsvalet ska tillhandahållas av de ambulerande röstmottagarna. Det innebär att det inte kan krävas att övriga valsedlar tas med, men något förbud är det inte. Detta gäller även när äldreboenden mer organiserat erbjuder hjälp med röstning viss dag och tid. Partierna kan inte lämna valsedlar där eftersom det inte är egentliga röstningslokaler. I röstningslokalerna får alla partier lämna valsedlar.

Valnämnden skulle kunna besluta att låta de ambulerande röstmottagarna ta med alla valsedlar, men det skulle alltså bli svårt att hantera.

– Vi har istället blanka valsedlar med. På dem går det att skriva både parti och personnamn om någon vill personrösta, förklarar Christer Caesar.

Borde ni inte informera bättre om detta?

– Inte till partierna, de har inte med det att göra, höll jag på att säga. Information finns på kommunens hemsida. Vi följer direktiven, säger Christer Caesar.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Äldreboendena har information för dem som vill rösta där.

På kommunens hemsida står dock ingenting om vilka valsedlar som är tillgängliga. Informationen nås via notisen med rubriken ”Nu kan du förtidsrösta”. Fortsätt via ”Mer information om valet 2018 hittar du här” och ”Sätt att rösta” till rubriken ”Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare”. Där finns telefonnummer och mnejladress till valsamordnaren Rasmus Nordin som tar emot bokningar. Alternativt använd denna länk.

Både kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) och oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) är nöjda med informationen.

– Vi följer lagen till punkt och pricka. Valnämnden har gjort den här avvägningen och vi har ingen anledning att ifrågasätta den, säger Lars Johnsson.

– Det viktiga är att värna att den enskilde får sin rätt, säger Lena Wallentheim.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-08-22 Bara etablerade partiers valsedlar tillgängliga på äldreboenden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se