torsjö live vers2

Kommunen bidrar med 850 000 kronor per år till Vittsjös fotbollsdamer

Kommunen bidrar med 850 000 kronor per år till Vittsjös fotbollsdamer

Samarbetet innebär för Vittsjö GIK pengar till fortsatta satsningar och för kommunen marknadsföring. Foto: Bildbyrån

Stödet från kommunen till Vittsjö GIK:s elitfotboll ska fortsätta i tre år till med 850 000 kronor per år. Det har kommunstyrelsen enhälligt beslutat.

Drygt 2,5 miljoner avsätts under tiden 2019-2021 till ett sponsor- och marknadsföringsbidrag för att stärka klubbens allsvenska lag. När det nuvarande samarbetsavtalet på 750 000 kronor per år skulle tecknas 2016 tyckte den borgerliga alliansen däremot att en tredjedel av beloppet hade varit nog och reserverade sig mot beslutet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu låter det annorlunda.

– Vittsjö GIK är viktiga ambassadörer för Hässleholm både på och utanför planen, deklarerar kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) betonar att Vittsjödamerna också skapar intresse för idrott hos barn och ungdomar, vilket han tolkar som en bidragande orsak till att Vinslöv nu får ett eget damlag.

– Det kan vara så att de blivit inspirerade, säger han.

Den största Vittsjösupportern bland kommunalråden är nog Lena Wallentheim (S), tidigare bosatt i Emmaljunga, som inte brukar missa någon hemmamatch.

– Vi är stolta över Vittsjös prestationer, säger hon.

Hon betonar att Vittsjödamerna har en trogen publik. Engagemanget i bygden märktes extra tydligt förra året när hemmaarenan måste byggas om med bland annat större läktare för att godkännas för allsvenska matcher.

Vittsjö GIK har kommunen bakom sig: bakre raden, från vänster, tillväxtchef Stefan Larsson, kommunalråden Robin Gustavsson (KD), Lena Wallentheim (S) och Lars Johnsson (M), främre raden Vittsjö GIK:s representanter Thomas Mårtensson, huvudtränare, Lisa Klinga, spelare, Erika Nilsson, ordförande, och Anders Åberg, marknad. Foto: Berit Önell

Anledningen till att kommunen säger ja till klubbens ansökan om höjning av bidragsbeloppet är enligt kommunalråden helt enkelt en uppräkning. Hässleholms kommun kommer att synliggöras som huvudsponsor på matchställ, vid arenan, i annonser och genom uttrycket ”Vi e Vittsjötjejer från Hässleholms kommun”.

Förutsättningen för sponsorbidraget är att laget håller sig kvar i allsvenskan. Tillägget Hässleholm i klubbens logga kan också ses som en motprestation.

Vad som händer om laget åker ur serien är inte bestämt.

– Det räknar vi inte med. Men i så fall får vi omförhandla avtalet och fatta ett nytt beslut, säger Robin Gustavsson.

Vittsjölaget spelar sitt sjunde år i damallsvenskan och vill nu satsa på att avancera internationellt, till Champions League.

– Vi vill givetvis ta klivet uppåt och skulle kunna bli det första byalaget i Champions League, säger Vittsjö GIK:s ordförande Erika Nilsson.

Hon är tacksam för stödet.

– Vi är fantastiskt glada över att kommunen stöttar oss. Vi hade haft svårt att klara oss utan det här bidraget och alla andra sponsorer och ideella krafter. Det krävs ganska mycket för att dra runt ett elitlag, säger hon.

Redan i oktober kommer Vittsjö att få viss internationell uppmärksamhet. Sverige då står som värd för EM-kval för flicklag, F-18. Två landskamper kommer att spelas i Vittsjö: Kazakstan-Slovenien och Sverige-Slovenien.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se