logga-ligg-tjock

Riksdagsledamot och skolelever besökte valstugorna

Riksdagsledamot och skolelever besökte valstugorna

Valstugorna i centrala Hässleholm var välbesökta på onsdagen. Hans-Göran Hansson i Miljöpartiets stuga fick svara på frågor från Bastian Olsson och hans klasskamrater i årskurs sex på Linnéskolan.

Valstugorna på Stortorget och Första Avenyen var välbesökta på onsdagen. Flera skolklasser ställde frågor till de olika partiernas företrädare. Vänsterpartiet fick draghjälp av riksdagsledamoten och partiets försvarspolitiska talesperson Lotta Johnsson Fornarve som också medverkade på Europaforum i kulturhuset.

Joakim Karlsson hade gärna haft Moderaternas stuga öppen för allmänheten under längre tid än de knappt två veckor som det blir i år.

Det är mycket liv och rörelse kring de röda stugorna som invigdes på måndagen. Denna möjlighet att träffa politiker, ställa frågor och diskutera finns i år bara i knappt två veckor istället för tre veckor tidigare valår.

– Det är lite synd. Jag kan tänka mig att vi hade nått ut till fler om vi haft längre tid, säger Joakim Karlsson i Moderaternas stuga.

Kommunen har informerat om att säkerheten är höjd jämfört med tidigare val.

– Kommunens säkerhetschef har haft en genomgång med alla partier. Det handlar mycket om att vi inte ska bedöma själva hur allvarlig en incident är utan bara polisanmäla, berättar Magnus Åkeborn i Vänsterpartiets stuga.

På tisdagen anmälde SD:s fullmäktigekandidat Sven Lundh i stugan mitt emot att han utsatts för hot av några ungdomar som bland annat sa att de skulle ta reda på var han bodde.

– Det är en tråkig utveckling som hotar både yttrandefriheten och demokratin, säger SD:s gruppledare Ulf Berggren i valstugan dagen efter händelsen.

SD fick oväntat snabbt användning för överfallslarmet i valstugan. Vid bordet sitter Ulf Berggren, till vänster, och Henrik Christiansen, i bakgrunden Hanna Sjöstrand.

Stugans just installerade överfallslarm kom till oväntat snabb användning. Larm är ingenting som kommunen tillhandahåller i stugorna utan får i så fall ordnas av partierna själva. Ulf Berggren berättar att ett företag sponsrat larmet som sattes in för säkerhets skull på grund av angrepp mot partiets valstugor på andra platser. Nu har ytterligare säkerhetsåtgärder vidtagits, vilka kan Ulf Berggren inte avslöja.

– Men 90 procent av alla som kommer hit är intresserade av vår politik. Det kan bli livliga diskussioner, men överlag bra dialoger, säger han.

Övriga partier har också huvudsakligen goda erfarenheter av samtalen med väljare och skolelever.

– Det är en lite olustig känsla att det ska behövas höjd beredskap, säger Gustaf Karlström hos Centerpartiet.

– Det är alltid några som är lite arga medan andra är väldigt positiva. Många har nästan bestämt sig för vad de ska rösta på, men vill ha den sista informationen för att kunna välja, säger Magnus Åkeborn.

– Självklart är vi emot alla former av hot och våld i valkampanjer, tillägger han.

Han tycker han att det är roligt att möta elever.

– Det är nyttigt för retoriken med alla deras häftiga frågor. De har ofta andra vinklar, säger han.

Magnus Åkeborn fick hjälp i valstugan av riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve.

Extra valarbetare för V var på onsdagen Lotta Johnsson Fornarve. Hon sitter annars i riksdagens försvarsutskott och försvarsberedning samt Europarådets parlamentariska församling där hon bland annat engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter. På eftermiddagen deltog hon också i en paneldebatt om EU:s försvarspolitik på Europaforum.

– Vi vill inte se en ökad militarisering av EU. När vi ser att situationen i omvärlden försämras blir det särskilt viktigt med alliansfriheten, säger hon.

Hon vill inte att Sverige ska gå med i Nato och inte heller ha något samarbete.

– Det skulle urholka trovärdigheten för vår alliansfrihet som har fungerat jättebra tidigare. Går vi tillbaka till 1980-talet så var det den som Olof Palme och många med honom stod för, säger hon.

Hon anser att det är FN som sköta de fredsbevarande militära uppdragen, inte EU.

– Det är FN som har det mandatet och kan göra det med respekt för folkrätten, säger hon.

– Det är förkastligt med hot, det spelar ingen roll om det är vi eller V eller SD som drabbas, säger Tobias Vemmenby. På affischen varnas för liberalt innehåll som ”kan verka stötande för populister, extremister eller socialister”.

Hon vill bredda synen på de säkerhetspolitiska hoten och förutom de militära ta med naturkatastrofer som följd av klimatförändringar, cyberattacker, terrorism och pandemier.

– Klimathotet är ett mycket mer reellt hot än det militära, säger hon och nämner också att det behövs fler brandmän och bättre villkor för att underlätta rekryteringen.

Kristdemokraternas Stefan Svensson berättar att han haft besök av en skolklass från Furutorpsskolan i Vinslöv som cyklat hela vägen till Hässleholm för att besöka valstugorna.

Hans-Göran Hansson i Miljöpartiets valstuga får en pratstund med en grupp elever i klass sex på Linnéskolan. De ska förbereda sig för att presentera de olika partierna så att fyrorna och femmorna kan rösta på dem i skolvalet.

– Spännande, säger Bastian Olsson.

Det finns nio valstugor där de partier som redan sitter i fullmäktige huserar. De två nya partier som ställer upp i kommunvalet får inte plats. Men Kommunens röst har satt upp ett partytält på torget, bredvid SD, partiet en del av dem brutit sig ur. Här står Jacob Johnsson och grillar korv.

– Igår gick det åt 100 korvar, berättar han.

Anita Johannesson sitter vid ett bord, beredd att diskutera med intresserade.

– Det är inte så dumt med ett tält. Vi har betydligt bättre utsikt här. Men det gäller att ha något lockbete och få folk att stanna till. Imorgon agnar vi med ärtsoppa, säger hon.

Text och foto: Berit Önell

Socialdemokraterna och Folkets väl hade många besök vid sina valstugor.

 

Centerpartiet var nöjda med läget på sin valstuga, i utkanten av Stortorget, i en skärningspunkt där mycket folk passerar.
Kommunens röst fick ingen valstuga eftersom de är nya. Istället har de satt upp ett tält och bjuder förbipasserande på korv.
Säkerhetsnivån är höjd inför valet.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se