torsjö live vers2

Konstnär vill flytta utställningshallen i kulturhuset

Konstnär vill flytta utställningshallen i kulturhuset

Anna-Stina Purk har gjort en ritning över sitt förslag att flytta utställningshallen till bibliotekets entrédel och Café Nyfiket, ett förslag som Björn Widmark (FV) nu ska komplettera sin motion om ett Ungdomens hus i kulturhuset med. Foto: Berit Önell

Konstnären Anna-Stina Purk vill flytta kulturhusets utställningshall till bibliotekets entré och kafélokalen intill. Främsta anledningen är Folkets väls och en grupp ungdomars förslag att förlägga Ungdomens hus i den nuvarande utställningshallen och lokalen som turistbyrån lämnade på fredagen.

– Vi kan inte vara utan konsthall. Men den har hela tiden varit innanför turistbyrån, så folk har inte kommit dit, och det har varit fruktansvärt dåliga öppettider, säger Anna-Stina Purk och visar en ritning på hur hon tänkt sig förändringen.

När Anna-Stina Purk i juni läste om att Folkets väl ville placera Ungdomens hus i utställningshallen blev hon först arg. Hon tog kontakt med gruppledaren Björn Widmark och de bestämde att höras av igen efter att hon återvänt från sin sommarvistelse på Gotland.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu har hon hunnit tänka ut ett förslag som både ger plats för Ungdomens hus och, som hon tycker, bättre förutsättningar för konstutställningar i kulturhuset. Hon är själv inte politiskt aktiv, men presenterade förslaget tillsammans med Björn Widmark vid en presskonferens i kulturhusets foajé på fredagen.

Dagens placering av utställningshallen med ingång via en annan lokal gör det svårt att hålla öppet.

– Det har varit öppet mitt på dagen och en kväll i veckan, men stängt på söndagar när folk har tid att gå och titta på utställningar, konstaterar Anna-Stina Purk.

Hon vill använda hela lokalen som tidigare Café Nyfiket hade plus väggarna i bibliotekets entrédel till konst. Kaféet har redan en dörr in till biblioteket.

– Det går att skärma av i biblioteket med glaspartier som går att låsa när där är stängt, säger Björn Widmark.

För besökaren skulle förändringen i biblioteket inte bli så stor.

– Det skulle hänga tavlor på väggarna, kanske ökar intresset för båda verksamheterna, säger Anna-Stina Purk.

Hon vill att utställningsverksamheten ska bli lite öppnare och mer synlig.

– De som är på teater eller bio skulle kunna se konsten när de går förbi i foajén, säger hon.

Hon hoppas också att ateljé Färgaren skulle kunna få ett lyft.

– När kulturhuset byggdes var tanken att barn och ungdomar skulle kunna komma till konsthallen och titta och sedan gå upp till ateljén och måla själva. Det fungerade väl i ett år, sedan fanns det inte pengar till det. Men intresset finns. När vi i konstföreningen har bjudit in skolklasser har de tyckt att det varit jätteroligt, säger hon.

Kafé i kulturhuset tror varken Björn Widmark eller Anna-Stina Purk på.

– Det har aldrig gått ekonomiskt, det finns inte underlag. Restaurang Cats finns ju här och dessutom många kaféer i närheten, säger Björn Widmark.

Han påpekar att Cats utesservering inte använts i sommar, trots det fina vädret.

Båda betonar att förändringen inte skulle kosta mycket.

– Det är några väggar och lite färg. De 400 000 kronor som den fortsatta utredningen av Ungdomens hus kostar hade räckt, säger Anna-Stina Purk.

Kommunstyrelsen beslöt i onsdags att gå vidare med förslaget att avsätta 400 000 kronor till en förstudie om placeringen av ett Ungdomens hus i centrum. Kommunfullmäktige kommer att behandla frågan vidare, troligen den 24 september.

Om det inte blir något Ungdomens hus i kulturhuset, behöver utställningshallen då flyttas?

– Egentligen inte, men man kan göra det ändå, vi måste göra något för utställningshallen, säger Anna-Stina Purk.

Björn Widmark tycker att det räcker med utredningar efter elva år. Om majoritetens förslag går igenom befarar han att turistbyråns lokal försvinner till annat.

– Pengarna rullar, men det händer ingenting, säger han.

Han berättar att FV nu kommer att komplettera sin motion om ett Ungdomens hus i kulturhuset med förslaget att flytta utställningshallen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se