torsjö live

Mordförsök enligt hovrätten

Mordförsök enligt hovrätten

Här, vid Vattugatan på torgets västra sida, inträffade knivdådet. Foto: Lotta Persson

Hovrätten anser att knivdramat på Stortorget i Hässleholm en lördagseftermiddag i mars ska bedömas som mordförsök. Hovrätten håller inte med Hässleholms tingsrätt om att den 19-årige gärningsmannen inte hade uppsåt att döda offret och därför bara ska dömas för misshandel. Enligt hovrätten rör det sig om så kallat likgiltighetsuppsåt, det vill säga att gärningsmannen förstod att våldet skulle kunna leda till döden och var likgiltig inför det.

Påföljden rättspsykiatrisk vård kvarstår, men hovrättens dom innebär ett högre skadestånd till offret som nu får 100 000 kronor i kränkningsersättning.

Tingsrättens dom överklagades av åklagaren, offret, gärningsmannen och en anställd på psykakuten i Kristianstad som begärde högre skadestånd för att ha misshandlats av 19-åringen när han vårdades där.

Många hässleholmare blev vittne till händelsen på Stortorget där den då 19-årige mannen knivhögg en några år äldre man som kom undan med skador i benen genom att liggande på marken sparka mot gärningsmannen.

19-åringen hävdade att målsäganden angripit honom först och att det därför handlade om nödvärn. Både tingsrätten och hovrätten anser att det motbevisats genom vittnesuppgifter. Istället blir bedömningen att 19-åringen tagit initiativ till angreppet.

– Han har stått över den halvliggande målsäganden och besinningslöst gjort upprepade utfall med en lång vass kniv mot denne, varav tre knivhugg träffat, skriver hovrätten.

19-åringen slutade inte självmant med våldet utan först när andra personer gick emellan.

-Han måste ha förstått att de upprepade knivhuggen skulle medföra en avsevärd risk för skador med dödlig utgång och att han, när han utdelade knivhuggen, var likgiltig inför denna möjliga effekt. Han har således handlat med likgiltighetsuppsåt, skriver hovrätten.

Den nu 20-årige gärningsmannen håller inte med den rättspsykiatriska utredningen om att han ska dömas för vård och yrkade att hovrätten skulle ändra påföljden till fängelse. Där går hovrätten på tingsrättens linje och dömer till rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrättens dom står fast när det gäller våld mot två tjänstemän på psykakuten, inklusive skadeståndsnivån, försök till misshandel av två personer i en bil utanför polishuset i Hässleholm samt ringa narkotikabrott.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se