torsjö live vers2

Uppskattade Tyringedagar trots ostadigt lördagsväder

Uppskattade Tyringedagar trots ostadigt lördagsväder

Säle Svensson och Partyfabriken fick stort gensvar för sitt initiativ att återuppliva Tyringedagarna som annars hade paus i år, här på scenen vid lördagskvällens final. Foto: Urban Önell

Tyringedagarnas comeback uppskattades av invånarna som slöt upp vid både fredagens och lördagens programpunkter.

– Jag har aldrig fått så många kramar och pussar som igår, sa den överväldigade initiativtagaren Säle Svensson på Partyfabriken på lördagsförmiddagen.

Just då var vädret inte det bästa, med mörka moln och regnskurar, men de som vågat sig ut verkade ha kul ändå och på eftermiddagen kom solen fram igen.

Fredagens senioreftermiddag fyllde nästan det stora tältet i Åparken och både pensionärsrockbandet Metallic Rollatorz och dragspelaren Stefan Persson fick publiken med sig. På kvällen lockade dansbandet Perikles ännu fler och på lördagen fick barnunderhållning och talangjakt familjerna på fötter.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Metallic Rollatorz från Bjuv rockade loss på Tyringedagarnas senioreftermiddag under ledning av äldrepedagogen Marcus Nyrén. I bakgrunden i rosa peruk syns Inga ”Floskler” Fransson, 91, också partiledare för ”Det Bjuva Livet”. Foto: Urban Önell

Jaqueline Käslin lyckades få bästa platsen för marknadsbord – under tak på parkens scen. Här lade hon upp sina stickade alster av alpackaull och påsar med obehandlad ull, märkta med namn och bild på just den alpacka som lämnat ullen. På fredagen hade hon också fyra av sina alpackor med sig från Västra Torup och erbjöd intresserade att ta en promenad med dem.

Jacqueline Käslin hittade bästa marknadsplatsen under tak uppe på Åparkens scen. Foto: Berit Önell
Den som ville köpa en påse alpackaull fick också namn och bilden på den alpacka som lämnat ullen. Foto: Berit Önell

– Vi brukar ha trekking med dem, längre promenader i skogen. Det är både en naturupplevelse och bästa sättet att lära känna alpackor. De är jättenyfikna och tycker om att vara ut och upptäcka något nytt, berättade hon.

Hon förklarade att alpackaullen är varm och tålig och även känd för att tålas av de flesta allergiker.

Ett nygammalt inslag på lördagen var ankrace i bäcken. Publiken fick satsa på de gula plastankorna av modell större och med personliga namn. De låg på en rak linje i vattnet när startskottet gick och sedan hade de olika tur med flödesriktningen. Lite hjälp på traven fick de av Tim Schröder som använde en skyffel för att få mer fart på vattnet. Den som valt rätt anka fick ett fint pris. Överskottet gick till OCD-föreningen i Östra Skåne och Blekinge, för personer med tvångssyndrom.

Ponnyridningen var också populär. Alice Huth, åtta år, passade på att prova båda ponnyerna Irja och Newton.

– Det var roligt. Den lilla var gulligast och den andra stampade högst, förklarade hon.

OK Tyringe lät de yngsta prova på orientering i form av skattjakt med kartor över parken.

Alice Huth gillade att rida på Newton, men passade också på att prova den andra ponnyn, Irja. Foto: Berit Önell

– Se upp för pirater, varnade Annelie Augustsson när hon instruerat Liam Nordström inför äventyret.

Föreningen Brobyggarna sålde armband och berättade att de vill arbeta för integration genom att samla nyanlända och svenskar i sin nya lokal hos Hyresgästföreningen på Stenbocksgatan 28.

– Det är öppet för alla. Första träffen är den 25 september klockan 16-20, berättade Camilla Edqvist och Monica Österström.

Frilagt och Gruppen för oberoende press var på plats under ett par timmar på lördagsförmiddagen för att informera om tidningen och vikten av granskande journalistik och pressfrihet.

Vid Tyringedagarnas final med DJ Timo Diablo och Partyfabriken på lördagskvällen var det fullt i tältet och stämningen var livad.

Berit Önell

Elias Alvarsson, åtta år, trivdes på tivolit. – Jag vill bara åka karusell, sa han. Foto: Berit Önell
Badankorna måste hålla sig bakom startlinjen innan årets ankrace kunde starta. Tim Schröder höll ordning på dem. Foto: Berit Önell
Monica Österström , till vänster och Camilla Edqvist i föreningen Brobyggarna bjöd in Dahouk Hasoun till träffar för nyanlända och svenskar. Dahouk kom från Syrien för två år sedan, men har först nyligen börja läsa svenska eftersom hon varit mammaledig med femte barnet, Hamza. Hon hoppas få arbete när hon lärt sig språket bättre. I hemlandet arbetade hon som sömmerska. Foto: Berit Önell
Fredagskvällens dragplåster var dansbandet Perikles. Foto: Urban Önell
Partyfabrikens serverande artister såg till att stämningen var på topp. Foto: Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se