torsjö live vers2

Utredning om misshandel i Almedalen nedlagd

Utredning om misshandel i Almedalen nedlagd

Polisen har inga vittnesuppgifter som kan peka ut en gärningsman för misshandeln mot Hässleholmspolitikern och hbtq-aktivisten Nenna Zithrine som protesterade mot nazister från Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen i somras. Därför har utredningen lagts ner.

– Det fanns inte några övervakningskameror på platsen och vi har faktiskt inga vittnesförhör alls, säger Stockholmspolisens utredare Niclas Larsen.

Däremot kommer det sannolikt att bli åtal mot en NMR-aktivist för misshandel mot en annan kvinna vid samma tillfälle.

Nenna Zthrine från Hässleholm hade armen i gips och en blodsutgjutelse över ögat efter dramat i Almedalen, men polisutredningen om misshandel har lagts ner eftersom ingen gärningsman kan pekas ut.

Nenna Zithrine, som är engagerad i hbtq-nätverket Öppna kristdemokrater, berättade i Frilagt och flera andra medier om hur hon och hennes vänner på kvällen den 4 juli ville markera verbalt mot NMR och möttes av våld. Enligt Nenna var det 12-15 personer som omringade henne och tryckte upp henne mot en lyktstolpe. Hon blev slagen och två fingrar drogs ur led. Strax därefter slogs en av hennes vänner omkull och slog huvudet i kullerstensgatan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men polisen kom alltså inte vidare i utredningen om misshandeln mot Nenna.

– Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det, står det i beslutet om nedläggning av förundersökningen.

– Om vi hade haft vittnen som kunnat peka ut en misstänkt person hade vi inte lagt ner utredningen. Vi har inte identifierat några vittnen, säger Niclas Larsen.

Någon film från tillfället har inte heller skickats in till polisen. Ett par filmer är utlagda på Youtube, men där syns inte vad som hände innan Nenna blev skadad, mer än att de två grupperna angrep varandra verbalt.

Niclas Larsen konstaterar att det var stökigt på platsen vid händelsen.

– Det var en väldigt bråkig situation med NMR-deltagare och motdemonstranter, säger han.

Nenna Zithrine tycker att det är konstigt att det inte skulle finnas några vittnen.

– Det var otroligt mycket människor där och flera som filmade. Jag gav namn till polisen och har pratat med några, men de ville inte bli inblandade. Flera blev jättearga på mig när jag kontaktade dem och hotade med att polisanmäla mig, men då behövde de ju inte stå och filma heller, säger hon.

Hon tänker inte låta sig nedslås.

– Jag kommer att fortsätta min kamp mot nazism och andra våldsbejakande grupper, säger hon.

Hon tror att många är rädda för att vittna.

Niclas Larsen säger att det är vanligt.

– Folk är nästan alltid rädda för att vittna nuförtiden, säger han.

I det andra ärendet, misshandeln mot Nennas väninna, finns det dock vittnen.

– Där är det ganska gott om vittnen och dessutom fanns kameraövervakning. Det ärendet är redovisat till åklagare och det kommer att bli åtal för misshandel, säger Niclas Larsen.

Han var själv i Almedalen.

– Jag var inte på plats i samband med någon av dessa händelser, men min upplevelse var att det var väldigt mycket folk i Visby. Ibland springer folk fram och vittnar, ibland inte, säger han.

Han förklarar dock att utredningar kan återupptas om vittnen eller nya spår kommer fram i efterhand.

Ytterligare en förundersökning om att NMR-aktivister misshandlat en kvinna i Almedalen har lagts ner.

– Där går det inte att säga att något brott begåtts. Det blev en dragkamp om en affisch och den som höll i affischen gjorde illa sig, säger Niclas Larsen.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-07-07 KD-politiker från Hässleholm misshandlad av nazister i Almedalen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se