torsjö live vers2

Kommunens avdelningschef sålde bilar svart

Kommunens avdelningschef sålde bilar svart

Avdelningschefen sålde många bilar, bland annat på Blocket, men deklarerade ingen inkomst från näringsverksamhet och var inte momsregistrerad.

Avdelningschefen som ansvarade för fordonsparken på kommunens tekniska förvaltning deklarerade inga inkomster från den omfattande bilhandel han ägnade sig åt på fritiden. De flesta av bilarna kom från ett stort byggföretag som kommunen har ett nära samarbete med.

Enligt Ingvar Håkansson, rättslig expert på Skatteverket, är handel med bilar momspliktig näringsverksamhet. Han ser allvarligt på om bilaffärer sker svart.

– Om det gäller mycket pengar kan det vara skattebrott, men skattetillägg bör det åtminstone bli, säger han.

Som Frilagt berättat tvingades avdelningschefen i början på veckan lämna sin tjänst med omedelbar verkan, men både förvaltningschef Mats Svensson och personalchef Marie Söderqvist försäkrade att avgången inte berodde på några oegentligheter. Mats Svensson ansåg dock att bilaffärerna var både omoraliska och skadade förtroendet för kommunen, vilket han påtalat för avdelningschefen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

För 2017 deklarerade avdelningschefen inte en krona från näringsverksamhet och var varken registrerad för F-skatt eller moms. Storleken på hans redovisade inkomst av tjänst var drygt 600 000 kronor, vilket motsvarar den inkomst han hade från arbetet på kommunen. Han deklarerade också överskott av kapital med 185 000 kronor.

För 2016 deklarerade han en liten inkomst från näringsverksamhet: cirka 1 000 kronor. När han i augusti det året började jobba på kommunen hade han lagt sin firma vilande. Även för 2016 deklarerade han överskott av kapital, då på drygt 200 000 kronor.

Den som köper och säljer en eller ett par bilar för privat bruk och får en vinst på över 50 000 kronor på ett år behöver bara deklarera den som inkomst av kapital. Moms betalas då bara på vinsten, så kallad vinstmarginalbeskattning. Det handlar alltså inte om näringsverksamhet, men även den som gör en sådan vinst ska vara momsregistrerad.

Enligt Ingvar Håkansson ger lagen inte utrymme för mycket mer än så innan bilhandeln blir näringsverksamhet. Dock finns inget krav på F-skatt.

– Det finns ingen absolut gräns för hur många bilar som får säljas innan det blir näringsverksamhet. Man får se till helheten utifrån kriterier som omfattning, vinstsyfte, viss varaktighet och självständighet, förklarar han.

Avdelningschefen har ständigt köpt bilar i sitt eget namn och sålt dem vidare efter några veckor, bland annat på Blocket.

– Det låter absolut som näringsverksamhet i mina öron. Här har det kanske också funnit ett avtal med byggföretaget om att köpa arbetsfordon, säger Ingvar Håkansson.

Skatteverket kan besluta om skattetillägg om den som bedriver sådan verksamhet inte betalar moms, skatt på inkomsten och egenavgifter. En preliminär beräkning baserad på omfattningen av verksamheten ska också ha skickats in på Skatteverkets blankett.

Handlar det om mer än två prisbasbelopp, i år 91 000 kronor, blir det istället en åtalsanmälan angående skattebrott. Det kan även bli aktuellt med åtal för bokföringsbrott.

I dagsläget finns inga beslut om skönstaxering, skattetillägg eller åtalsanmälan mot avdelningschefen, bara en restskatt på drygt 60 000 kronor.

Kommunens tekniske chef Mats Svensson vill inte kommentera uppgifterna om att avdelningschefen inte betalt skatt och inte deklarerat bilaffärerna.

– Han är ett avslutat kapitel för mig och tekniska förvaltningen och hans privata förehavanden varken kan eller vill jag diskutera. Skulle det sedan framkomma att han gjort något i sin anställning som är brottsligt får vi driva det då, förklarar han.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-09-13 Får gå med 15 månadslöner efter olämpliga bilaffärer och dåligt ledarskap

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se