torsjö live

Alla valdistrikt räknade – Mandat och kryss består

Alla valdistrikt räknade – Mandat och kryss består

Länsstyrelsen har nu kontrollräknat alla valdistrikt i kommunvalet. Procentandelarna har ökat något för vissa partier och minskat för andra, men inte mer än att både mandat och kryss ser ut att stå sig.

M-ledaren Lars Johnsson vill inte diskutera någonting innan länsstyrelsens protokoll är justerat och fördelningen mellan de två M-listorna är klar. Det hoppas han sker innan denna vecka är slut. Den 15 oktober ska fullmäktige välja ett nytt presidium, men om förhandlingarna om ny kommunledning drar ut på tiden kan det blir bordlagt.

– Jag tror att förhandlingarna sätter fart i nästa vecka, säger S-ledaren Lena Wallentheim.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Det parlamentariska läget är fortfarande oklart och det finns inga givna koalitioner för ett nytt styre i Hässleholm att diskutera.

Lars Johnsson säger vid presskonferensen efter onsdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott att han fått samla sin fullmäktigegrupp på måfå. Han vill veta vilka som ingår i gruppen innan han sätter sig i förhandlingar med andra partier.

-Idag har vi sex ledamöter från huvudlistan och två från ungdomslistan i fullmäktigegruppen, men det kan bli en annan fördelning nu, säger han.

Han säger skämtsamt att största parti brukar bjuda in till förhandling och tittar på SD:s gruppledare Ulf Berggren.

– Ja, jag har ju inte så många att bjuda in för en del vill inte samarbeta med oss, svarar Berggren och tillägger att han för sin del kan samtala med alla.

Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell

Lena Wallentheim tycker att det måste bli förhandlingar så fort som möjligt nu när rösterna är färdigräknade. Torsdagens styrelsemöte i Arbetarekommunen får visa vägen för hennes parti.

– Vår styrelse kan ge en inriktning till förhandlingsdelegationen. Sedan kallar vi till ett medlemsmöte när det börjar närma sig ett resultat, säger hon.

Ett medlemsmöte är sedan tidigare planerat till torsdag i nästa vecka.

Lagen säger att ett nyvalt kommunfullmäktige ska tillträda den 15 oktober.

– Ambitionen är att vi ska bli klara tills dess, men går det inte kan det bli bordläggning, säger Lena Wallentheim.

Ulf Berggren (SD).

SD blev största parti i kommunvalet med, enligt de nya siffrorna 25,53 procent av rösterna och 16 mandat. Genom valtekniskt smarbete med FV som har 6,02 procent och fyra mandat får detta block 20 mandat.

S med 24,12 procent får 15 mandat och leder det största blocket med C på 7,96 procent och fem mandat, MP 3,27 procent och två mandat och V 3,90 procent och två mandat. Totalt blir det 24 mandat om det rödgröna samarbetet består.

M gick framåt i valet, men tog inte tillbaka det som förlorades i valet 2014 och har nu 16,73 procent och tio mandat. KD har 5,84 procent och fyra mandat och L 4,54 procent och tre mandat. Den borgerliga alliansen är, liksom i valet 2014, det minsta blocket med sammanlagt 17 mandat.

Mikael Koenen (L) kryssar sig in i fullmäktige.

Mikael Koenen landar på 8,25 procent personkryss, 125 stycken, vilket gör att han kniper ett av partiets tre mandat. Marie Hult blir därmed utan plats i fullmäktige. I MP får Hans-Göran Hansson lämna fullmäktige till förmån för Arberesha Sabani som fick 70 kryss av 6,40 procent av partiets väljare.

I övrigt kommer inga nya ledamöter in i fullmäktige på grund av personkryss. Men Patrik Jönsson får flest kryss av alla, 1089, vilket innebär 12,78 procent av partiets röster. Därnäst kommer Omar Al-Ganas (S) med 467 kryss, 5,80 procent, före sin partiledare Lena Wallentheim med 430.

Johan Hammarqvist (C ) får 406 kryss, 15,28 procent av partiets väljare. Men Björn Widmark (FV) får störst andel personkryss av alla, 15,92 procent av partiets röster och 320 kryss.

Inom M är det jämnt mellan toppkandidaterna, Lars Johnsson får 297 personkryss, 5,32 procent, och Kenny Hansson 294 kryss, 5,27 procent.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se