torsjö live vers2

Sänkt straff för HA-ledaren

Sänkt straff för HA-ledaren

Hovrätten sänker fängelsestraffet för försök till grov utpressning med tre månader till ett år och tre månader för den 42-årige hässleholmare som vid tiden för brottet var president i Hells Angels.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning av skuldfrågan, men anser att straffvärdet är lägre. Skadeståndet för psykiskt lidande sätts också ned med 1 600 kronor till 2 000 kronor. Målsäganden får nu totalt 26 500 kronor i skadestånd, varav 15 000 kronor gäller kränkning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt domen är det bevisat att 42-åringen i november 2017 hotade målsäganden och krävde att han skulle betala 100 000 kronor i ”böter” på grund av en otrohetsaffär för cirka tio år sedan. Om han inte betalade skulle 42-åringen eller någon annan elda upp målsägandens hus och bryta ryggen på honom så att han fick sitta i rullstol resten av livet. I det telefonsamtal där hoten framfördes påpekade 42-åringen att han var president i Hells Angels, vilket enligt domen innebar att hoten påtagligt förstärktes eftersom han anspelade på att han hade tillgång till ett våldskapital.

42-åringen hävdade att polisen gjorde sig skyldig till olaglig brottsprovokation. Enligt domen har polisens medverkan vid något telefonsamtal och utlåning av inspelningsutrustning dock inte lett till något brott i åtalet, däremot till bevis för det som hänt tidigare.

42-åringen dömdes också för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se