torsjö live vers2

Kraftiga reaktioner från S-styrelsen mot allianskrav

Kraftiga reaktioner från S-styrelsen mot allianskrav

Socialdemokraternas styrelse säger absolut nej till en del av kravlistan som den borgerliga alliansen lämnat över under samtalen om ett eventuellt samarbete för att leda kommunen. Men Joachim Fors, som ingår i förhandlingsgruppen tillsammans med Lena Wallentheim och Irene Nilsson, är ändå öppen för fortsatt dialog. Ett nytt möte mellan parterna hålls idag.

-Styrelsen hade rätt kraftiga åsikter om en del frågor vid mötet igår. Värst var att alliansen ville förbjuda oss att rösta mot LOV, lagen om valfrihet i omsorgen. Det är en av våra kärnfrågor, att kommunens kärnverksamheter ska drivas i kommunal regi, säger Fors.

Joachim Fors (S). Foto: Lotta Persson

Joachim Fors var förvånad över att LOV alls fanns med bland de cirka 30 punkter som alliansen listat i en skrivelse till S. Denna fick förhandlarna med sig vid ett kort möte i torsdags.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

-Det går inte att förhandla med S om den, så det var dumt att bara ha med den, säger Joachim Fors.

Han förklarar att det finns andra saker som S skulle kunna gå med på.

-En del skulle vi kunna gå med på, oavsett om vi gör ett så kallat handslag med alliansen eller inte. Flera andra punkter är väldigt svåra för oss. Sedan får vi se vad som ligger bakom innan vi uttalar oss om dem, säger han.

Styrelsen gav inga direktiv till förhandlarna vid mötet på måndagskvällen. Ett nytt möte mellan S och alliansen hålls idag. Då ska S ge respons på listan, men också ställa följdfrågor och diskutera vidare. Joachim Fors vill inte gå in på närmare detaljer ännu.

-Vi får se vad det blir av det. Mandatet från medlemmarna är att försöka få till en majoritet. Om det inte går får vi titta på andra alternativ, säger Joachim Fors.

På torsdag kväll håller S ett nytt styrelsemöte och på söndag blir det ett medlemsmöte som ska ta ställning till det som då kommit fram.

Joachim Fors tror att det kanske kan vara större möjligheter att få till en blocköverskridande majoritet efter Centerpartiets uttalade vilja att ingå i en sådan.

Han vill inte avslöja vilka krav S har för ett samarbete. Någon sådan lista har inte sammanställts.

-Inte än. Det är möjligt att det kommer en sådan om vi går vidare i förhandlingarna. Nu handlar det om att vi vill ha en majoritet för kommunens bästa. Men S har aldrig varit kravlösa, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se