torsjö live vers2

Kommunala skatten föreslås oförändrad

Kommunala skatten föreslås oförändrad

Kommunstyrelsen föreslår oförändrad kommunal skattesats för 2019. S deltog inte i beslutet. V och MP ville höja skatten, men som enbart ersättare i kommunstyrelsen kunde de varken delta i beslutet eller reservera sig utan lämnade en protokollsanteckning.

Magnus Åkeborn (V). Foto: Urban Önell
Dolores Öhman (MP). Foto: Urban Önell.
Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell

Bakom beslutet på onsdagen ligger inte bara att M, KD och L i den styrande borgerliga minoriteten med stöd av C, SD och FV, trots väntade underskott på hundratals miljoner kronor de närmaste åren, inte vill ha en skattehöjning 2019. Motiveringen är också att beslut om skattesatsen måste tas i kommunstyrelsen före oktober månads utgång, att inget budgetförslag ännu är klart och att den tidigare antagna budgeten med flerårsplan bygger på oförändrad skatt för 2019.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men V och MP har en annan uppfattning.

– På grund av de ekonomiska behov som den kommunala verksamheten i Hässleholm har, kan Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte stödja en oförändrad skattesats, skriver Magnus Åkeborn (V) och Dolores Öhman (MP) i sin protokollsanteckning.

Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) vill inte i nuläget säga säkert att hon skulle förespråka en skattehöjning.

– Det är möjligt att vi kan acceptera oförändrad skattesats, men vi har precis börjat med vårt budgetarbete och pratar om målen. Vi vill se hur vi får ihop det innan vi tar ställning. Men vi kan inte blunda för att skattehöjning kan bli en sak som vi måste ta till. Det finns en smärtgräns för vad man kan dra ned på i verksamheterna. Givetvis måste vi spara i verksamheterna också, men inte så att vi till exempel inte kan ge barn och gamla det de behöver. Allt pekar på att det kommer att bli tufft för kommunerna de närmaste åren och på riksplanet också, säger hon.

Slutgiltigt beslut om skattesatsen tas av kommunfullmäktige.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se