torsjö live

Känslosamt när namninsamlingen för Sösdala simhall överlämnades

Känslosamt när namninsamlingen för Sösdala simhall överlämnades

Millan Persson, ordförande i Sösdala simsällskap, överlämnade namnlistorna till politikerna i den styrande borgerliga alliansen och SD, från höger Robin Gustavsson (KD), Hanna Nilsson (SD) och Lars Johnsson (M). Lena Wallentheim och Joakim Fors företrädde de rödgröna som stöder protesten och vill rädda simhallen. Foto: Lotta Persson

Det blev en kort stund känslosamt i stadshusfoajén när Sösdala simsällskap lämnade över 2 735 namnunderskrifter i protest mot en stängning av Sösdalas simhall.

Några tårar gled nerför klubbens ordförande Millan Perssons kind när hon med stort engagemang, men lugnt och samlat, överräckte namnlistorna till kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson, kommunalrådet Hanna Nilsson och Robin Gustavsson (KD). De verkade inte låta sig bevekas av protesterna, men Lars Johnsson (M) medgav att kommunen hamnar i akuta lägen för att det saknas en fastighetsunderhållsplan.

Protesterna har vuxit sig starka sedan stängningshotet blev känt när den borgerliga alliansens budgetförslag presenterades. Reningsanläggningen måste bytas till en kostnad av sex miljoner kronor i simhallen som är sammanbyggd med sporthallen. Även mycket annat behöver åtgärdas, enligt tekniska förvaltningens kalkyl till en kostnad av 22,3 miljoner kronor, till att börja med. Men, som Frilagt tidigare berättat, ingår då byte av tak och fönster och renovering av fasad för sammanlagt 3,8 miljoner kronor samt renovering av sporthallens omklädningsrum för en miljon.

Simsällskapets företrädare gick för att äta en gemensam lunch efter överlämnandet av protestlistorna.Gruppen är beredd att strida lite till för att simhallen ska få vara kvar i Sösdala. Från vänster: Wilma Renud, Nima Arends, Millan Persson och Mattias Wilson. Foto: Lotta Persson

Millan Persson ser inte att det finns en planering med kalkyler som visar att det är nödvändigt att stänga.

-De borde veta vad det kostar att lägga ner det. Vad det kostar att bussa barnen? Ska de riva badet? Vad ska de göra? De vet inte kostnaderna på någonting. Det har figurerat alldeles för många siffror och gissats, säger hon.

-Jag har inte förtroende för att det har gjorts en kalkyl som bygger på fakta – det hade behövts en god planering för att få fram bättre fakta och hantera detta på ett annorlunda sätt och med kloka avvägningar, menar hon.

Hon är också kritisk till att det inte har skett en dialog med simklubben.

-Den enda politiker från fritidsnämnden som varit ute och talat med oss är Connie Asterman (S), berättar hon.

Socialdemokraterna Lena Wallentheim och Joachim Fors är med vid överlämnandet och agerar röst för S+V+MP som stöttar protesten och anser att badet kan bevaras.

För Millan Persson finns det många frågor kvar inför beslutet om kommunfullmäktiges budget imorgon, torsdag.

-Varför ska Bjärnums simhall finnas kvar men inte vi? Där finns inte ens en simklubb och badet har länge haft problem med Legionella och har inte kunnat öppna ännu. Varför just vi och inte de? Självklart missunnar jag inte Bjärnumsborna sitt bad, men vi ifrågasätter att det inte gjorts mer arbete kring att också försöka bevara vårt bad, menar en klart besviken Milla Persson.

Hon menar att badverksamheten med förändrade öppettider och ett fungerande reningssystem skulle kunna försvara sin plats på ett klart bättre vis.

Paradoxalt nog verkar aktionen för att rädda badet ha snabbat på stängningen. Det var efter uppmaningar på sociala medier att bada mer i Sösdalabassängen som den redan sviktande reningsanläggningen visade sig inte klara tillströmningen.

Allianspolitikernas samlade budskap är att en stängning är enda alternativet.

-Inför det faktum att vi måste lägga över 20 miljoner i renoveringen så mäktar vi inte med att bevara Sösdalabadet just nu, summerar Lars Johnsson den moderata hållningen som kristdemokraterna fullt ut delar.

Ni låter er inte påverkas av det ni hör Millan Persson framför?

-Men det visste vi innan och det är ett oerhört tungt beslut att fatta, säger Lars Johnsson.

-Badkapaciteten i kommunen tillgodoses väl av de bad som blir kvar. Nytt badhus i Hässleholm är det som ska prioriteras, säger han.

De ser en stängning av simhallen som enda alternativet, från vänster Lars Johnsson (M), Hanna Nilsson (SD) och Robin Gustavsson (KD). Foto: Lotta Persson

Han tycker att ärendet är tillräckligt berett.

-Vi har haft ingående diskussioner i vår budgetberedning och hur vi vrider och vänder på det så kommer man inte under 20 miljoner och troligen tillkommer det ytterligare.

Men den kalkyl som presenteras innefattar mycket som måste göras ändå om fastigheten ska bevaras – den innehåller ju också kostnader för idrottshallen?

-Men vi behöver inte byta tak på baddelen för att bevara den, säger Lars Johnsson.

Några svar om planer för vad som ska hända med fastighetens baddel har han idag inte och han förutsätter att kalkylen går att lita på.

Han tar också upp att ventilationen inte är med för den tros klara ytterligare några år. Fastigheten är inte heller helt kontrollerad och en fastighetsunderhållsplan saknas.

-Vi måste gå igenom samtliga fastigheter och se vilka insatser som krävs framöver och utifrån det så får man se.

Hur länge har det saknats fastighetsunderhållsplaner i kommunen?

-Ja, jag tror aldrig att det har funnits några. Jag vet inte. Jag har ställt frågan och har fått svaret att det är 10-15 procent av fastigheterna som har underhållsplaner. Av dem har 50 procent mer eller mindre akuta åtgärdsbehov, säger Lars Johnsson.

Hur har ni kunnat jobba så länge utan att sådana har kommit på plats?

-Det har hela tiden blivit så att det har blivit lite akututryckningar. Nu behöver vi pengar till att göra det och det och det – som har gått sönder eller fått vitesförläggande på det. Vi kan inte jobba så långsiktigt. Det är oerhört kostsamt. Vi måste ha en totalöverblick över alla våra fastigheter där vi ser alla behov. Och så måste man också göra en kapacitetsutredning så att man ser – de fastigheter vi har, vilken verksamhet klarar de? För jag tror att vi har mer än de fastigheter vi behöver för att klara de verksamheter vi har, säger han.

Vems ansvar var det att se i tid att badhuset i Sösdala var så dåligt?

-Det är väl egentligen tekniska kontoret för de har totalansvaret för fastigheterna. Så de skulle ha varskott om att nu är det här var på gång. Och det var väl det de gjorde när vi hade budgetberedning, säger Lars Johnsson.

Hanna Nilsson (SD) var vid dagens mötet den enda av de tre nedläggningsförespråkarna som gav en svag antydan om att proteststormen från simsällskapet skulle kunna förändra något.

Går ni i SD nu tillbaka och diskuterar frågan mer?

-Ja, det kommer vi att göra; absolut.

Så det finns ett hopp för dem som vill bevara badet?

-Det kan inte jag svara på men vi har haft många diskussioner.

Nu är det budgetbeslut i morgon – hinner ni ta upp detta igen?

-Ja, det är en så pass viktig fråga så det måste vi ta oss tid till, svarar Hanna Nilsson.

Lotta Persson
Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se