torsjö live

Vittsjötruppen börjar ta form – toppnamnen stannar

Vittsjötruppen börjar ta form – toppnamnen stannar

Med en makalös avslutning – två segrar med sammanlagt 7-0 på de två sista ”måste-matcherna” – klarade sig Vittsjö GIK Hässleholm kvar i Damallsvenskan och kan se fram emot sin åttonde raka säsong i högsta serien.

Samtliga spelare tog sig ordentligt i kragen och laget höjde sig markant i de avslutande matcherna, men framför allt var det en handfull spelare som stack ut lite extra. Samtliga dessa fem spelare har nu skrivit kontrakt även för 2019 och det har gett klubben en bra grund att stå på.

Att de väljer att stanna kvar – för säkerligen har samtliga blivit uppvaktade av andra klubbar – säger en del om den speciella klubbkänsla som alltid funnits. Ett utmärkt bevis på just detta är den finländska målsprutan Linda Sällström som mitt under förra säsongen flyttade till Paris.

– Detta är inget farväl, bara ett på återseende, lät finskan meddela på Twitter.

– Aldrig har jag träffat på en klubb med så mycket själ och hjärta.

Linda Sällström har för övrigt gjort succé i franska ligan och är med sitt målskytte den främsta orsaken till att hennes Paris FC ligger på övre halvan i tabellen.

En av de som väljer att förlänga är Vittsjö-ikonen Sandra Adolfsson som de två senaste säsongerna gått från att vara en duktig mittfältare till att bli en mittback av högsta klass. Till och med så bra att hon fått debutera i landslaget. Sandra gör sin nionde säsong i den röda vittsjötröjan.

Sandra Adolfsson har den gångna säsongen gjort succé som mittback vilket lett till debut i A-landslaget. Sandra är klar för ytterligare en säsong, den nionde, i Vittsjö-tröjan.
Foto: Anders Thall

Clara Markstedt gjorde 2018 sin tveklöst bästa säsong sedan hon 2016 kom till klubben. Med sina fyra mål på de två avslutande matcherna delade hon förstaplatsen, med totalt åtta mål, i den interna skytteligan med förra säsongens nyförvärv från KIF Örebro, Michelle De Jongh, som liksom Clara har skrivit på för ytterligare en säsong. Mariestadstjejen Michelle spelade faktiskt non stop den senaste säsongen och var en starkt bidragande orsak till att klubben klarade sig kvar. Hon är också självskriven i U23-landslaget och räknas som en av landets mest lovande spelare.

Backen Lisa Klinga gör aldrig en dålig match och därför är det så klart glädjande för klubben att hon valt att skriva på för ytterligare två år. Lisa Klinga, som tveklöst är en av damallsvenskans bästa högerbackar, gör nu sin femte säsong i Vittsjö GIK Hässleholm. En annan back som anslöt i somras är nyzeeländska landslagsbacken Catherine J Bott. Hon utmärkte sig direkt för att ha både defensiva och offensiva kvaliteter. Även hon förlänger med klubben.

En annan Vittsjö-profil är lagkaptenen Johanna ”Andy” Andersson som även hon förlänger – gör sin tionde säsong med klubben. Förlänger gör också landslagsmeriterade stockholmstjejen Emma Lund som 2017 kom till Vittsjö från en proffssejour i engelska Liverpool. Hade problem sedan hon diagnostiserats med MS, men har börjat få sin sjukdom under kontroll och gjorde en riktigt stark höstsäsong.

2014 kom den skotska landslagsmålvakten Shannon Lynn till Vittsjö och hon har sedan dess blivit klubben trogen – trots att hon de första åren fick nöja sig med att vara bänknötare. Men under Uffe Jakobssons, klubbens målvaktstränare, vingar har hon utvecklats hela tiden. 2017 var hon Damallsvenskans bästa målvakt med den högsta räddningsprocenten. Även Shannon spelar 2019.

Michelle de Jongh har skrivit på för ännu en säsong med Vittsjö GIK Hässleholm.
Foto: Erika Nilsson

Med de här åtta spelarna har Vittsjö GIK Hässleholm lagt en stark grund för det fortsatta lagbygget inför 2019.

Samtal förs också med Amanda Persson, Alexandra Benediktsson, Ebba Hed, Kajsa Lind och Sofie Junge Pedersen som samtliga ingick i truppen 2018. Klubbens förhoppning är att få klart med alla fem inom en snar framtid.

– Förhandlingar pågår med alla fem, och jag hoppas på positiva besked, säger klubbens sportchef Erika Nilsson.

När det gäller Sofie Junge Pedersen, som anslöt till klubben i somras, har hon uppvaktats av en konkurrentklubb men har deklarerat att hon helst stannar i Vittsjö. Den danska landslagsspelaren befinner sig just nu i Ghana där hon har ett fadderbarn men Erika Nilsson hoppas på konstruktiva samtal när hon kommer hem.

Följande spelare lämnar, eller får inte förnyat kontrakt: Chandra Bednar, Emmi Alanen (går till Växjö), Tiffany Cameron och Hannah Wilkinson.

När det gäller målvaktsposten är Chandra Bednars ersättare redan klar. Det blir 25-åriga kanadensiskan Sabrina D´Angelo som i hård konkurrens med världsmålvakter som Stephanie Labbé och Erin McLeod har gjort fem A-landskamper för Kanada.

Truppen behöver förstärkas med ytterligare fyra-fem nya spelare, något som ledningen jobbar hårt på.

– Vi kommer att presentera ett nyförvärv i nästa vecka. Det är en ung, talangfull, tjej, säger Erika Nilsson.

Dessutom har man en amerikanska på väg in, en offensiv mittfältare användbar på såväl mittfältet som i anfallet.

 

Gert Jacobsson

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se