logga-ligg-tjock

Åtalad för terrorbrott i Köpenhamn

Åtalad för terrorbrott i Köpenhamn

Åklagare i Köpenhamn väckte på fredagen åtal för terrorbrott mot Moyed al-Zoebi, den tidigare Vittsjöbo som förra året frikändes från åtal för mordbrand mot en shimamuslimsk lokal i Malmö. Han misstänks nu för att ha planlagt ett terrordåd i Köpenhamn tillsammans med en 21-årig man man som redan dömts i Tyskland för brottet.

Den nu 31-årige mannen, som greps av dansk polis i slutet av förra året, åtalas för försök till terrorism.

Männen, som båda kommer från Syrien, ska enligt åtalet tillsammans ha planerat att i november 2016 angripa slumpvis utvalda människor i Köpenhamn med knivar och därefter detonera en eller flera sprängladdningar. 31-åringen var delaktig i beställning av bombmaterial, batterier, walkie-talkies och två köksknivar på 18 centimeter.

Terrorfallet har blivit känt i Danmark som ”Taendstikssagen”, tändsticksfallet, eftersom bombmaterialet bland annat bestod av svavlet från tusentals tändstickor.

Moyed al-Zoebi, som nu åtalats för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn, frikändes förra året från åtalet för mordbrand i en shiamuslimsk lokal i Malmö. Foto: Polisen

– Det kan låta amatörmässigt, men enligt åtalet var det alltså blodigt allvar, vilket också framgår av domen från Tyskland, säger biträdande åklagaren Anders Riisager, i ett pressmeddelande på Köpenhamns åklagarmyndighets hemsida.

21-åringen dömdes till sex och ett halvt års fängelse.

Rättegången inleds i Köpenhamns byret den 22 januari.

Som Frilagt tidigare berättat tog svenska Säkerhetspolisen omedelbart al-Zoebi i förvar när han skulle släppas på fri fot efter rättegången om mordbranden i Malmö. Malmö tingsrätt fastslog, trots den friande domen, att det var bevisat att han var IS-anhängare.

Säpo bedömde att han skulle kunna utföra terrordåd i Sverige och begärde att han skulle utvisas. Han kunde dock inte utvisas till Syrien på grund av säkerhetsläget där och inte heller till Saudiarabien där han tidigare arbetat. Han släpptes därför ur förvaret, men stod under Säpos uppsikt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se