logga-ligg-tjock

Sjuk tävling om årets julhund

Sjuk tävling om årets julhund

INSÄNDARE. I egenskap av hundägare med utbildningar inom bland annat anatomi, hundbeteende och genetik, med styrelseuppdrag inom hundrasklubbar, mer än tre decenniers tävlande och diverse prov inom flera olika grenar med mina hundar så följde jag med intresse lokaltidningen Norra Skånes tävling ”Årets Julhund”.

Jag tror att de flesta har hört och sett media rapportera om att insmuggling av hundvalpar av så kallade ”populära raser” är ett mycket stort bekymmer. Dessa hundar föds upp under vedervärdiga former och lidande, men de för även in sjukdomar i Sverige som vi tidigare varit förskonade ifrån. För hunden själv som utsätts för det här måste det vara ett stort trauma. För de hundar som kommer levande ur det och inte avlivas när tullen hittar dem ihoptejpade i ett bagageutrymme i en bil vill säga.

-Tibetanska spanieln Loreen tyckte att en tungräckning skulle blidka juryn för en andraplats, står det i Norra Skånes bildtext. Men det råder inget tvivel om att hon lider av en tungförlamning.

Hur hänger då det här ihop med Norra Skånes ”oskyldiga” tävling årets julhund? Hunden som kom på andra plats, en tibetansk spaniel, gjorde det med motiveringen: ”Tibetanska spanieln Loreen tyckte att en tungräckning skulle blidka juryn för en andraplats.”

Det är säkert många som tycker att den här hunden är jättesöt. Men faktum är att den där ofrivilliga tungräckningen som Loreen gör innebär ett stort lidande för hunden. I allmänt tal kallas det för tungförlamning och den bakomliggande orsaken kan vara flera olika sjukdomar eller tillstånd. Att hunden lider råder det inget tvivel om. Norra Skånes andraplacerade julhund ser även ut att ha problem med sina ögon då hon har alldeles för stora och grumliga ögon, vilket i värsta fall kan tyda på att hjärnan trycker mot hennes ögon. Hon kan inte hålla en samlad blick utan skelar med ögonen.

Jag har fått lov att låna ett kort på Michelle Larssons tibetanska spaniel för att tydligt visa hur en frisk, rastypisk och välmående tibetansk spaniel ser ut.

Att arrangera en tävling om årets julhund kan verka, och skulle kunna vara, helt oskyldigt och gulligt. Men de som sitter i Norra Skånes jury borde besitta någon grundläggande kunskap om anatomi. Jag kan inte låta bli att stilla undra hur många som fastnade för Loreens stora ögon och ”charmerande tunga” och vill ha en likadan hund.

Så här ser en frisk och välmående tibetansk spaniel ut. Foto: Michelle Larsson

Att det har blivit populärt att ha hund råder det inget tvivel om. Tyvärr så går inte alltid kunskap och intresse hand i hand med ”produkten” som är populär. Det blir då mycket lättare om ett spel eller vissa kläder blir populära. Men när levande och kännande djur blir populära att äga så är det fruktansvärt sorgligt.

Förra veckan ramlade årets nya SRD från Svenska kennelklubben (Särskilda rasspecifika domaranvisningar) rörande överdrifter hos rashundar ner i min brevlåda. Den är på 42 sidor, vilket talar sitt tydliga språk om problemen som finns hos våra olika raser och viljan att försöka motverka dessa. Utöver SRD har varje hundras registrerad i svenska kennelklubben en rasspecifik avelsstrategi (RAS). Det som prioriteras i både RAS och SRD är hundens hälsa och välbefinnande. Svenska kennelklubben samverkar i dessa frågor med veterinärer och med Jordbruksverket.

År 2017 registrerades 220 tibetanska spanielar i Svenska kennelklubben. I hundvärlden, alltså den riktiga som inte innebär köksavel (för att min hund är så söt, eller för att jag ska tjäna pengar på att para mina hundar och sälja valpar) så krävs det en hel del för att sätta valpar till världen. Olika krav beroende på ras. Men ansvaret är stort och valphänvisning finns på de allra flesta rasklubbars hemsidor.

Problemet blir nu om alltför många vill ha en Loreen och det bara finns 220 stycken. Efterfrågan blir större än hur många valpar det finns tillgängliga. Är man genuint intresserad så väntar man naturligtvis tills det går att få tag på en valp hos en registrerad uppfödare. Är man inte så intresserad utav själva rasen, hunden och individen utan bara vill ha en Loreen med gulliga tungan så sprids det fort i hundvärldens undre värld och en avel av diverse undermåliga hundar, som aldrig borde gå i avel lagligt, sätts igång. Smugglarna, som kan tjäna stora pengar på detta, är inte heller sena att lägga ut förfalskade annonser på dessa efterfrågade valpar. Det pågår varje dag och är en miljonindustri.

Denna typ av tävlingar leder till lidande för mindre vetande presumtiva spekulanter som köper sjuka hundar. MEN till sist är det alltid hunden som blir lidande.

Ett tips till Norra Skåne är att nästa jul utlysa en tävling om julens sötaste fönsterutsmyckning för att slippa mer lidande hos våra hundar. En ljusstakes ägare eller ljusstaken själv kan knappast bli lidande. Ska vi säga så?

Jeanette Ström Carlsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se