Gruppen-3a-328x120

Polisen vill ha tips om mord vid Finjasjön 1994

Polisen vill ha tips om mord vid Finjasjön 1994

Polisens kalla fall-grupp i syd hoppas på allmänhetens hjälp med att klara upp gamla mord eller dråp. 15 fall presenterades i december och ytterligare 15 på onsdagen, bland dem mordet på den 26-årige polske medborgaren Wrobel Marek som hittades vid Finjasjön i november 1994.

Wrobel Marek, bild från polisens presentation.

Polisregionen har en särskild grupp brottsutredare som arbetar med ouppklarade mord och dråp, så kallade kalla fall. För närvarande finns cirka 130 fall. De blir allt fler eftersom preskriptionstiden för brott med livstids fängelse i straffskalan är borttagen sedan 2010. Möjligheten finns fortfarande att klara upp brotten om polisen får nya uppgifter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt polisens beskrivning anlände Wrobel Marek tillsammans med en kamrat med färja från Polen till Ystad på kvällen tisdagen den 6 september 1994. Vittnesuppgifter intygar att de båda tog sig till Hässleholm samma kväll. De senaste kända iakttagelserna av männen gjordes i Hässleholm vid lunchtid onsdagen den 7 september. Strax därefter ska kamraten ha återvänt ensam till Polen.

Cirka två månader senare, onsdagen den 9 november, hittade en privatperson Wrobel Mareks kropp vid Hovdalafältet, nära Finjasjön. Kroppen var i dåligt skick och tros ha legat på platsen under en längre tid. Den rättsmedicinska undersökningen visade att Wrobel Marek bragts om livet, men utredningen ledde inte till att fallet löstes.

Polisen vädjar nu till personer som har information eller tips om vad som kan ha hänt Wrobel Marek för drygt 24 år sedan.

Sedan 15 kalla fall presenterades i december har ett 20-tal tips kommit in.

– Vi är mycket nöjda med responsen vi fått på den omgång av kalla fall som publicerades i december 2018, säger kalla fall-gruppens chef kommissarie Bo Lundqvist i ett pressmeddelande. En handfull av de inkomna tipsen kommer att leda till konkreta åtgärder från vår sida, allt från förhör med personer till olika kriminaltekniska undersökningar, t.ex. med kriminalsökhund. Vi har varit i kontakt med nästan alla som har kommit in med tips till oss.

De kalla fallen presenteras på polisens hemsida.

– Vi är mycket tacksamma för alla som tar sig tid att kontakta oss och lämna information i förhoppning att dessa brott skall klaras upp och så att anhöriga till brottsoffren kan få en förklaring till vad som har hänt. Utan den hjälpen har polisen ett mycket svårare arbete. Från de anhöriga till offren har vi fått enbart positiv respons på vårt arbete, de är också tacksamma för engagemanget från allmänheten, säger Bo Lundqvist.

Den som har information eller tips kan mejla kalla.fall-region.syd@polisen.se eller ringa polisens växel på telefon 114 14 och be att få prata med polisens kontaktcenter om kalla fall i polisregion syd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se