Gruppen-3a-328x120

Ny säkerhetschef troligen på deltid

Ny säkerhetschef troligen på deltid

Sparkraven kan innebära att Hässleholms kommun inte anställer någon ny säkerhetschef på heltid när Anders Nählstedt slutar. Kommundirektör Bengt-Arne Persson överväger att lägga över delar av tjänsten på andra medarbetare när han nu ser över organisationen på kommunledningskontoret för att klara ett sparbeting på sju miljoner kronor.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson. Foto: Urban Önell

Anders Nählstedt, som för närvarande är både säkerhetschef och tillförordnad räddningschef, har sagt upp sig till den 1 april. Men Bengt-Arne Persson hoppas kunna komma överens med honom om att stanna tills en ny räddningschef är på plats. Anders Nählstedt kommer däremot inte att fortsätta som säkerhetschef. Han har tidigare sagt till Frilagt att det är tufft att ha två jobb och att båda tjänsterna är krävande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är komplext att ha båda tjänsterna idag. Vi har en öppen och ärlig diskussion, säger Bengt-Arne Persson

Han hoppas att en överenskommelse ska bli klar under nästa vecka.

Alternativet är att söka en interim räddningschef i väntan på tillsättningen.

– Jag tycker att den absolut bästa lösningen är att få behålla Anders Nählstedt tills en ordinarie är på plats, säger Bengt-Arne Persson.

Han tror att en ny räddningschef ska kunna tillträda den 1 augusti. Sista ansökningsdag är den 28 februari.

Tjänsten som säkerhetschef blir i vilket fall vakant medan Bengt-Arne Persson ser över organisationen.

– Vi har kompetens att tillfälligt upprätthålla den, säger han.

Anders Nählstedt, säkerhetschef och tf räddningschef. Foto: Lotta Persson

På sikt måste kommunen dock ha en person som är så kallad säkerhetsskyddschef med ett helhetsperspektiv på frågor som informationssäkerhet, säkerhetssamordning och kris- och beredskapshantering.

– Jag håller på och tittar på de uppgifter som idag ligger på Anders. Det finns säkert delar som inte behöver ligga på efterträdaren utan kan läggas på någon annan, säger Bengt-Arne Persson.

Därmed ser han en möjlighet att anställa någon på halvtid eller 75 procent istället för heltid. Idag finns tre tjänster inom säkerhetsområdet; förutom säkerhetschefen en säkerhetssamordnare och en informationssäkerhetsansvarig.

– Säkerhetsfrågorna är jätteviktiga, men vi ska hålla oss till det som är kommunens ansvar, säger Bengt-Arne Persson som dock är medveten om att nya uppgifter också kan tillkomma, exempelvis inom krisberedskap och civilt försvar.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se