torsjö live

Arvet efter Hasse Alfredson i ny tolkning

Arvet efter Hasse Alfredson i ny tolkning

Mikael Svensson, Vanessa Sundblad och Henrik Bergkvist tolkar Hasse Alfredson för vår tid på Kafé Verum.

Humor vi känner igen – men i förnyad tappning. Det är receptet när Hasse Alfredson hyllas med föreställningen I huvudet på Hasse, på Kafé Verum.

Resultatet blir en härlig soppa där Mikael Svensson, Henrik Bergkvist och Vanessa Sundblad bjuder på en kärleksfull tolkning av arvet efter Hasse. Vi känner oftast igen oss, men här finns även överraskningsmoment som kryddar anrättningen.

Henrik Bergkvist ondgör sig över livet som pensionär.

Hasses parhäst, Tage Danielsson fick sitt erkännande i en tidigare föreställning för tre år sedan. Nu var det Hasses tur. Vilket inte är det enklaste – för många gånger är det oklart vem som skrev vad.

Tidigare har Mikael, Henrik och Vanessa även hyllat Povel Ramel och Claes Eriksson från Galenskaparna.

Publiken påminns om att Hasse Alfredson var en mångsidig komiker, som kunde skämta om högt som lågt. Den ena stunden skojade han och Tage om existentiella frågor, i sången Livets tåg, eller om modet att vara sig själv, i sången Inte mod.

I nästa stund hade Hasses humor halkat ner under bältet, som i den välkända barnvisan: Den som inga byxor har… För vuxenpubliken kunde det serveras fräckisar, vilket ofta var fallet med hans limerickar.

När Frilagt gästar Kafé Verum, består publiken så gott som uteslutande av medelålders och äldre. Det är kanske inte så förvånande eftersom det framför allt var från 50-talets slut och fram till 80-talets början som Hasse och Tage roade svenska svenska folket. Tage avled ju 1985. Frågan är om de inte kunnat roa även en yngre åhörarskara i denna moderniserade form.

Mikael Svensson och Vanessa Sundblad sjunger godnattvisan Sov lilla Totte, för en otäck hund.

Det är givetvis friskt vågat av Mikael, Henrik och Vanessa att tolka en så högt älskad kulturpersonlighet som Hasse Alfredsson. Med blott sina röster, sina skådespelartalanger och ett elpiano lyckas de likafullt bjuda på underhållning av hög klass. Ja, kanske just därför. Det lilla formatet passar som hand i handske i Kafé Verums begränsade, men familjära miljö. Artister och publik kommer varandra så mycket närmre.

Efter föreställningens slut får Frilagts reporter en pratstund vid kaffebordet med Leif Claesson. Han gjorde militärtjänsten på P2 1950, tillsammans med just Hasse Alfredson. Leif berättar en anekdot från den tiden. Vid ett tillfälle fick Hasse för sig att han skulle klä ut sig till en känd fransk fältherre. I denna utstyrsel uppsökte han sedan Markan där han beställde en Napoleonbakelse. Skämtet ledde dessvärre till att Hasse hamnade i arresten.

Urban Önell

Biljetter bokas via Kafé Verum, 0768-757289. Kvarvarande föreställningar: 1, 2, 9, 10, 15, 16, 17 mars.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se