torsjö live

Bra att Swedbank granskas

Bra att Swedbank granskas

Urban Önell

”Du kan lita på mig”, sjunger Tomas Ledin. ”Jag vet vad jag gör – jag är ju inte bankdirektör. ” Sången känns synnerligen aktuell just nu, eftersom Swedbank misstänks ägnat sig åt penningtvätt i stor skala i Baltikum. Det handlar om 40 miljarder kronor.

Att det är så har Sveriges Televisions Uppdrag Granskning avslöjat. Bra jobbat! Swedbank har uppenbarligen svårt att hantera det som dragits fram i ljuset, och det hela har utvecklats till en dokusåpa, eller ska vi rentav kalla det för en tvättsåpa?

Det är en allvarlig kris. Den skadar nämligen inte bara Swedbanks förtroende, utan bankens ägare och dess fondsparare drabbas också ekonomiskt.

Swedbankskandalen påminner oss än en gång om hur viktig den granskande journalistiken är. Vi kan uppenbarligen inte lita på att Finansinspektionen och andra myndigheter har tillräcklig koll på vad bankerna sysslar med. Lusten att tjäna pengar är stor – men etik och moral får aldrig åsidosättas.

Uppdrag gransknings dåvarande chef Nils Hanson besökte Hässleholm för några år sedan. Då sa han:

– Var helst det finns utrymme att sko sig själv kommer det alltid, i alla maktpositioner, att finnas någon eller några som utnyttjar den möjligheten. Och då är det viktigt att det finns journalister som vågar gräva fram sanningen.

Expressen berättade i maj 2018 om Gunnar Ljungh som fått överta sin fars lägenhet, efter dennes död. I samband med en renovering hittade Gunnar 311 500 kronor som fadern gömt i en garderob. Sedlarna var utgångna, men Riksbanken vägrade att lösa in dem, eftersom ”de inte kunde utesluta brottslig verksamhet”. Den lilla människan hade i detta fall ingen möjlighet att hävda sin rätt mot myndigheten.

Ja, vad blir slutsatsen av detta? Att Riksbanken ska sluta att ha med Swedbank att göra? ”Då brottslig verksamhet inte kan uteslutas?” De pengar som passerat Swedbank kan ju vara smutsiga, eller nytvättade? Frågan är om myndigheterna kommer att vara lika tuffa mot Swedbank som mot Gunnar Lundh?

Vi skulle kunna få ett helt sjukt samhälle, utan den granskande journalistiken. Varför? Svaret är kort och gott att den behövs för att korruption, oegentligheter och ren kriminalitet ska kunna motverkas.

Urban Önell

Läs mer här:

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/swedbank-och-penningtvatten-detta-har-hant

https://www.frilagt.se/2016/05/21/gravande-journalistik-ar-en-god-kraft-i-samhallet/

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/gunnar-hittade-300-000-kronor-riksbanken-beholl-pengarna/

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se