torsjö live

Rekordmånga tranor dansar in våren

Rekordmånga tranor dansar in våren

Hela 9 900 tranor hade på söndagen tagit rast i sin vårflytt för att äta, vila och dansa vid Pulken utanför Yngsjö.

Rekordmånga tranor var på plats vid Pulken utanför Yngsjö i söndags kväll. Hela 9 900 stycken. Det överträffas nog bara av den mer kända Hornborgasjön i Västergötland där uppåt 25 000 tranor har räknats in på en dag.

Vårkänslorna flödade över. Tranorna dansade och trumpetade i högan sky. Glada över att vara tillbaka i Sverige efter den långa flygturen från Spanien, där de flesta vistas vintertid. Nu vill varje par se till att ingen annan opportunist lägger beslag på just deras häckningsplats norröver.

Tranor prioriterar nämligen långsiktighet. De återvänder till hembygden och lever i livslånga äktenskap. Så det är inte för att hitta en ny partner de stannar till vid Pulken. Det här är inte platsen för något sådant. Enligt Evert Valfridsson från Nordöstra Skånes fågelklubb har de nog ordnat det där med den inledande romantiken redan i Spanien. Nej, de mellanlandar för att fylla på i tankarna med nytt bränsle.

Evert Valfridsson bekräftar antalet rastande tranor vid Pulken.

– Ungefär 400 par häckar i Skåne, berättar han också. Totalt räknar man med 40 000 häckande par i Sverige. Det har varit en dramatisk ökning de senaste 15-20 åren.

För att skydda odlingarna i Kristianstadstrakten utfodras tranorna med säd, just här vid Pulken. Det bekostas till hälften av lantbrukare som är knutna till Lagerhusföreningen i Kristianstad. Resten står skattebetalarna för, genom Naturvårdsverket.

– Man räknar med att en trana behöver äta cirka tre hekto per dygn, säger Evert Valfridsson.

Invasionen från luften lockade stor publik till Pulken, denna Tranornas dag. Hur många vet inte Evert Valfridsson, det kan ha handlat om ett tusental. Naturum stod för guidning och bjöd på bullar, men de förmådde inte på långa vägar mätta alla besökare. Yngsjö IF var också plats, så den riktigt hungrige kunde köpa sig en korv med bröd. Även Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningens volontärer hjälpte till.

Text och foto: Urban Önell

Tranorna lockade många nyfikna till Naturum vid Pulken där det också fanns guider som berättade om fåglarna.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se