Gruppen-3a-328x120

Medias trovärdighet blir allt viktigare

Medias trovärdighet blir allt viktigare

Mediernas trovärdighet var huvudtema när pressombudsmannen Ola Sigvardsson samtalade med Kristianstadsbladets journalist Clifford Johansen i Kulturkvarteret i Kristianstad.

Aprilskämt, fake news och pressetik. Om detta talade pressombudsmannen Ola Sigvardsson när han gästade Kristianstad den 1 april. Han intervjuades på Kulturkvarterets scen av Clifford Johansen från Kristianstadsbladet.

– Aprilskämt är nog något som är på väg att försvinna i tidningarna, säger Ola Sigvardsson. Medierna får lämna detta, att man kan luras, men jag är glad över att se återhållsamheten. Vi har fått en helt ny medievärld. Det finns gott om källor på nätet som man inte kan lita ett dyft på, det är en kökkenmödding. Därför har tidningar ett stort behov av att framstå som trovärdiga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ola Sigvardsson påtalade även att många nättidningar vill visa att de är tillförlitliga. Därför har de frivilligt anslutit sig till det pressetiska systemet, branschens självreglerande organ, med Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd. Då får man något av en kvalitetsstämpel på köpet. Frilagt och Bjuvsnytt var två av flera exempel som nämndes i samtalet mellan PO och Clifford Johansen.

Donald Trump, USAs president, har sedan sitt tillträde tagit strid mot journalisterna, och lanserat begreppet fake news på bred front.

– Han är skicklig i att använda uttrycket, i sina försök att ge intryck av att något är lögn, säger Ola Sigvardsson. När det i själva verket handlar om att han inte är nöjd med vad som speglas i media, och vilka fakta. Det är en strid om verklighetsuppfattningen. Är det Trumps urval som ska gälla eller redaktörernas?

Ola Sigvardsson förklarade att personer i maktposition får tåla betydligt mer publicitet än vanliga människor.

Det mesta av samtalet kretsade givetvis kring pressetiken som PO bevakar. 2018 var det över 600 anmälningar, men långt ifrån alla blir fällda. Alla typer av tidningar begår pressetiska övertramp. Expressen är den tidning som fällts flest gånger. Lokaltidningarna som tidigare fick flest anmälningar har bättrat sig med åren. Storstadstidningarna fälls oftare idag, en orsak till det kan vara att de satsat mer på grävande journalistik som utmanar.

Vad är då syftet med pressetiken?

– Det är att ge människor en möjlighet till upprättelse. Blir man nämnd i ett nedsättande sammanhang kan man åsamkas en publicitetsskada.

Den vanliga medborgaren har stora möjligheter att få medier fällda av PO om de pekas ut. Däremot får människor i maktposition och offentlig ställning tåla mycket. Då är allmänintresset så stort att det kan motivera en publicering som kan orsaka stor skada för den enskilde, som kanske får sparken från sitt toppjobb. Var den pressetiska gränsen går måste bedömas från fall till fall.

– Pressen ska informera allmänheten. Vad har medborgarna rätt att få ta del av? Hos kommunala tjänstemän och politiker finns ett ansvar som ska kunna utkrävas, säger Ola Sigvardsson.

Till detta kan tilläggas att PO inte är en smakdomare, som exempelvis kan fälla smaklös och stötande satir.

Samtalet om pressetik kretsade kring en del aktuella exempel. Metoo ledde till 19 fällningar hos PO för att enskilda individer hängdes ut och enligt PO led en oförsvarlig publicitetsskada. Att så skedde berodde antingen på att tidningarna inte hade kunnat styrka sakuppgifterna i artiklarna, eller så skildrade man övergrepp som begåtts långt tillbaka i tiden.

Aftonbladet fälldes nyligen för ett grovt pressetiskt övertramp. Benny Fredriksson, som var chef för Stadsteatern i Stockholm avgick på grund av anklagelser som riktades mot honom. Aftonbladet hade dock inte sakligt underlag för sina uppgifter. Benny Fredriksson tog mycket illa vid sig, och det medverkade antagligen till att han senare begick självmord.

Ola Sigvardsson är tveksam till om det är pressetiskt korrekt att namnge sångerskan Josefin Nilssons sambo som misshandlade henne. Anledningen är att händelsen ligger 20 år tillbaka i tiden.

Ett annat, synnerligen aktuellt exempel, är den uppmärksamhet som blivit väckt av en film som visats i SVT om artisten Josefin Nilsson. Där skildras hur hon knäcktes av sin dåvarande sambo som misshandlade henne. Det är en händelse som ligger 20 år tillbaka i tiden. På grund av tidsaspekten sade sig PO vara tveksam till om det är rätt ur pressetisk synvinkel att namnge hennes partner.

Ola Sigvardsson har varit Pressombudsman sedan 2011. Innan dess har han arbetat som journalist bland annat på Norra Skåne, Vi bilägare, Dagens nyheter och Östgöta Correspondenten. Han har fått ta emot både Stora journalistpriset och förlänats en guldspade av Föreningen grävande journalister. Han är bosatt i Stockholm, men född och uppvuxen i Kristianstadstrakten, där han fortfarande har en fast punkt i sitt sommarhus i Furuboda.

Arrangörer för kvällens samtal med Ola Sigvardsson i Kulturkvarteret var Kristianstadsbladet, Musik i Syd, och Stadsbiblioteket.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se