torsjö live vers2

Guldspadar till 2018 års bästa granskande journalistik

Guldspadar till 2018 års bästa granskande journalistik

Glädjen var stor hos guldspadevinnarna, här från vänster Karin Mattisson, Åsa Erlandsson och Anna Engblom på Uppdrag granskning som fick ta emot statyetten av en tidigare vinnare, Janne Josefsson. Foto: Mårten Ekblad

Falska sjuksköterskor på svenska sjukhus, ett nytt huvudspår i Palmemordsutredningen, barn som felaktigt placerats i särskola och religiöst förtryck i svenska skolor och förskolor är några av svenska granskande journalisters bästa avslöjanden 2018. På lördagskvällen belönades de med föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden i samband med det årliga Grävseminariet som denna gång hölls i Kalmar.

660 journalister var anmälda till Grävseminariet som i år fyllde 30 år och hade temat samarbete. När arrangemanget startade 1989 var också syftet att grävande journalister skulle dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till varandra för att bli bättre på att granska och avslöja missförhållanden i samhället. En del tillbakablickar gjordes nu på den granskande journalistikens historia och ”gräv som förändrade Sverige”.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Under två späckade dagar i Kalmar med över 50 programpunkter kunde deltagarna också förkovra sig i bland annat hur korruption kan upptäckas, källor skyddas, stora datamängder systematiseras och vilka lagrum en journalist behöver ha koll på. Tips på bra presentationer, hur hat och hot bör hanteras, gräv på den lilla redaktionen och hur grävet kan bli en bok var andra programpunkter. Parallellt med det övriga programmet pågick ”hackathon” där programmerare och utvecklare tog fram journalistiska speciallösningar som kan underlätta grävandet.

Föreläsare från andra länder brukar medverka, i år kom de bland annat från USA, Ryssland, Ukraina och Indien. Årets invigningstalare var amerikanska Pulitzerprisvinnaren Martha Mendoza från nyhetsbyrån AP som delade med sig av sina erfarenheter från att bevaka skogsbränder och konsekvenserna av dem. Hon är också känd för att ha granskat den thailändska skaldjurssektorn och därmed bidragit till att mer än 2 000 personer befriades från slavliknande förhållanden.

Pulitzerprisvinnaren Martha Mendoza från Kalifornien invigde Grävseminariet i Kalmar. Foto: Mårten Ekblad

Internationellt journalistsamarbete bidrog också till vårens stora avslöjande om penningtvätt i Swedbank. Uppdrag Gransknings reportrar Axel Humlesjö och Per Agerman och researchern Linda Larsson Kakuli föreläste om hur de gjorde och vilka de samarbetade med.

Alla nominerade till Guldspaden berättade om hur de arbetat med sina granskningar. Först vid lördagskvällens festliga guldspadegala avslöjades vinnarna som valts ut i hård konkurrens bland i år över 160 bidrag. Juryn, där undertecknad ingår, har inte haft ett lätt arbete.

Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström säger i ett pressmeddelande på Föreningen grävande journalisters hemsida att han inte vill rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

– Granskande journalistik är fundamental i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal, säger Brännström.

Priset i klassen Mindre dagstidning gick till Helsingborgs dagblad för Knäckehjulet, om ett projekt på Samhall som gjorde sjuka människor ännu sjukare.

Berit Önell

Helsingborgs Dagblads Björn Lilja, till vänster, Truls Nilsson och Jessica Ziegerer fick guldspaden i klassen mindre dagstidning för Knäckehjulet. Priset delades ut av tidigare vinnaren Bosse Vikingsson. Foto: Mårten Ekblad

Vinnarna av årets guldspadar:
Bok:
Chateau Vadå – Mats-Eric Nilsson – Ordfront
Nytänkare:
Fakta i frågan – Kristoffer Örstadius (Dagens Nyheter)
Magasin:
Skandiamannen och Olof Palme – Thomas Pettersson (Filter)
Mindre dagstidning:
Knäckehjulet – Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)
Storstadstidning:
I religionens namn och Guds utvalda skola – Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)
Etermedia lokal:
Felplacerade i särskolan – Ulla Öhman (SR P4 Västernorrland
Etermedia riks:
Sjuksköterskebluffen – Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Jazz Munteanu och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning)

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se