torsjö live

Alla evakuerade vid Åbuamossen får komma hem

Alla evakuerade vid Åbuamossen får komma hem

Träd som riskerar att falla över vägarna ska fällas och släckningsarbetet fortsätter, men alla evakuerade inom brandområdet får nu komma hem igen.

Alla som evakuerats på grund av branden på Åbuamossen norr om Hästveda får återvända till sina hem. Vid ett informationsmöte klockan 13 på lördagen fick de fem sista berörda hushållen det glädjande beskedet. Men de får vänta till klockan 18 för att räddningsmanskapet ska hinna fälla träd som kan falla över vägarna i brandområdet.

Situationen stabiliseras nu alltmer efter den förödande branden som startade på tisdagen, eller eventuellt redan på måndagen då det brann i mindre omfattning på den plats där elden sedan tog fart. En gård brann ner till grunden och 49 personer från ett 25-tal-tal bostäder evakuerades.

Mer än hälften av de drabbade fick komma hem på torsdagskvällen och några på fredagskvällen. Fredagen var dock en oväntat tuff dag för de uppåt 90 personer från räddningstjänsten, hemvärnet och lantbruken som bekämpade branden. Solen och värmen gjorde att många små bränder blossade upp på olika ställen.

På lördagseftermiddagen konstaterar räddningstjänstens informationsbefäl Leif Hylander att det efterlängtade regnet hjälpt lite.

-Det dämpar lite, men det blev inte så mycket regn, säger han.

Ungefär samma bemanning kommer att hållas åtminstone över helgen.

Leif Hylander, räddningstjänstens informationsbefäl, berättar att regnet dämpat branden på Åbuamossen, men det hade behövts mer. Förhoppningen är ändå att räddningstjänsten ska kunna lämna över ansvaret till markägarna inom några dagar.

Skogsstyrelsen har hjälpt till med bedömningen av träden.

-Vi måste fälla undan träd innan vi släpper in folk så att vi inte riskerar olyckor, säger Leif Hylander.

Vägarna ska säkras under eftermiddagen. Imorgon påbörjas trädfällning också längre in i brandområdet. På många ställen har det brunnit under träden och rötterna är skadade.

-När allmänheten får tillträde till området måste det också sättas upp informationsskyltar om risk för fallande träd, säger Leif Hylander som inte gärna vill ha någon folksamling i skogen den närmaste tiden.

Avspärrningarna gäller fortfarande ett område på cirka 800 hektar. Polisen lämnade på fredagskvällen över till väktare som upprätthåller vägspärrarna och bara släpper in boende efter ID-kontroll.

Hur länge det kommer att bestå är i dagsläget oklart. Ny bedömning görs under söndagen. Då hålls också ett troligen sista informationsmöte för de drabbade av branden, klockan 13 på Hantverksgården. Därefter är planen att gården avvecklas som evakuerings- och informationsplats och att vidare information ges på kommunens hemsida.

-Om inget jättedramatiskt inträffar, men det tror vi inte på, säger Leif Hylander.

Det avgörande är omfattningen av pyrande glödbränder som kan ta fart under mark.

-Några få bränder kan fortfarande blossa upp. Det glöder på mer än en meters djup på vissa ställen, säger Leif Hylander.

Brandområdet har dock krympts rejält de senaste dagarna, bland annat med hjälp av stora vattenspridare. Enligt Leif Hylander har rökutvecklingen också minskat drastiskt.

Han bedömer att räddningstjänsten inom några dagar kan lämna över ansvaret för fortsatt bevakning och viss eftersläckning till markägarna.

-Vi har haft samtal med markägarna. Så småningom får de ansvara och kan då låna utrustning av oss, säger han.

Han räknar med att det kan ta veckor innan den bevakningen kan upphöra på de värst drabbade ställena.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se