Gruppen-3a-328x120

Kraftig brand i förskola på Ljungdala Öppet som vanligt på måndag

Kraftig brand i förskola på Ljungdala Öppet som vanligt på måndag

Den kraftiga branden på Fyrklöverns förskola kunde begränsas till vinden, men lokalerna därunder fick rök- och vattenskador. Foto: Lars Nord

En kraftig brand utbröt sent på fredagskvällen på Fyrklöverns förskola på Ljungdalaområdet i Hässleholm. Vinden på ett av de sammanbyggda husen är helt utbränd och verksamhetslokalerna därunder är oanvändbara på grund av vatten- och rökskador. Övriga delar av byggnaderna är dock oskadda och enligt ett pressmeddelande från kommunen ska förskolan kunna öppna som vanligt på måndag.

Larmet om branden på Trebackalånggatan kom vid elvatiden på kvällen och räddningsstyrkor från Hässleholm, Sösdala och Bjärnum ryckte ut.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

-Det var en rejäl brand på vinden, där var helt utbränt och bjälkarna hade kolnat, säger Jan-Olov Fröjd på räddningstjänsten i Hässleholm.

Branden spred sig under taket från gavel till gavel. Trots det kunde själva branden begränsas till vindsutrymmet. Jan-Olov Fröjd berömmer sina kollegor.

-De gjorde ett fantastiskt arbete som lyckades hålla branden på vinden. Det var både tur och skicklighet, säger han.

Eftersläckning pågick fram till sjutiden på lördagsmorgonen då räddningstjänsten avslutade sin insats. Personal från kommunens tekniska avdelning och ett bevakningsföretag tog sedan över ansvaret.

Polisen har ännu inte satt någon brottsrubricering.

-Vi inväntar den tekniska undersökningen, säger Patrik Fors, pressinformatör på polisens regionledningscentral.

När den kan ske är oklart.

-Det beror på hur mycket det har brunnit och om det hunnit svalna så att det är säkert att gå upp där, säger Patrik Fors.

Troligen kommer teknikerna inte förrän på måndag. Om det finns misstankar om att branden är anlagd blir brottsrubriceringen mordbrand.

Enligt räddningstjänstens uppgifter i anmälan till polisen kan branden dock ha orsakats av ett tekniskt fel i en kylkompressor till förskolans kök. Denna finns på vinden.

-Det var väldigt utbränt i anslutning till den, men brandorsaken är inte fastställd, säger Jan-Olov Fröjd.

Det finns slussar mellan de sammanbyggda husen och de andra delarna ska inte ha påverkats av branden.

Enligt kommunens pressmeddelande har skadesanerare bedömt barnens avdelningar som oskadda. Däremot är köks- och personaldelarna kraftigt rök- och vattenskadade. Christer Pettersson, verksamhetschef för förskolan, och Rolf Bengtsson, tf förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, meddelar att förskolan kommer att ha öppet som vanligt från och med måndag.

-Om någon annan bedömning av situationen görs kommer information att ges via kommunens hemsida under helgen, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se