torsjö live

Kan få ny chans teckna avtal om handelsområde

Kan få ny chans teckna avtal om handelsområde

Så här presenterades det nya handelsområdet 2017, med Biltema i förgrunden och övriga butiker i en stor gemensam byggnad i bakgrunden. Skiss: Byggingenjörsbyrån Gnosjö

Det blev för dyrt att bygga handelsområdet med bland annat Biltema i Hässleholm, enligt de anbud som TK Projekt fick in. Därför frånträdde bolaget köpeavtalet med Hässleholms kommun. Men TK Projekt vill göra en ny upphandling och därefter få en ny chans att teckna avtal med kommunen. Det berättar kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) efter att han tillsammans med politiker från tekniska nämnden på torsdagen träffat företagets företrädare.

– Vi hade inte mandat vid mötet att ge längre tid utan det får tekniska nämnden ta upp vid sitt sammanträde den 23 maj, säger Lars Johnsson som är kritisk till hur tekniska nämnden skött affären där kommunen till höga kostnader flyttat ur lokalerna utan att ha ett bindande avtal med köparen.

Kommunalstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är kritisk till hur affären skötts, men hoppas att den trots allt ska gå i lås. Foto: Lotta Persson

Lars Johnsson konstaterar att TK Projekt är fortsatt intresserade av köpeavtalet.

– Anledningen till att de frånträdde avtalet var att de ville skjuta på det. Det är rätt tufft i byggbranschen och de hade fått ett pris som de inte kunde acceptera. Projektet blev inte ekonomiskt försvarbart. Därför ville de göra ett omtag, förklarar han.

TK Projekt ingår i en koncern med flera bolag och danska TK Bygge-Holding A/S som moderbolag. Bolagen visade röda siffror 2018.

Lars Johnsson medger att kommunen nu är i bolagets händer.

– Så är det naturligtvis, säger han.

Hur lång paus det blir är inte sagt. TK Projeket ska återkomma före den 23 maj.

– Vi hoppas att det ska gå i lås, säger Lars Johnsson.

Vad händer annars?

– Det får vi ta ställning till då. Vi kanske kan hitta någon annan som är intresserad av att exploatera området när vi nu både gjort en planändring och flyttat tekniska kontoret, säger Lars Johnsson.

De dåvarande kommunalråden – Pär Palmgren, Robin Gustavsson och Lena Wallentheim – var pådrivande när affären inleddes med ett marknadsanvisningsavtal i juli 2017. Lars Johnsson, som tillträdde som kommunalråd i februari 2018, förklarar att han mest var med vid mötet för att informera sig.

– Det är väl ingen hemlighet att jag höjt lite på ögonbrynen över sättet att hantera alltihop. Man har evakuerat hela tekniska kontoret utan att det skrivits ett bindande avtal om exploatering, säger Lars Johnsson.

Tekniska kontoret tömdes utan att det fanns något bindande avtal med den tilltänkta köparen. Foto: Berit Önell

När tekniska nämnden förra året ville ha extra medel från kommunstyrelsen för flytten begärde Lars Johnsson ut alla handlingar som rörde affären.

– Då såg jag att det inte fanns något som band upp bolaget utan de kunde kliva av utan några som helst ekonomiska konsekvenser. Sedan dess har jag haft en dialog med tekniska nämnden och uppmanat dem att försöka få till ett undertecknande så snart som möjligt, berättar han.

Han betonar dock att TK Projekt aldrig signalerat annat än att de vill gå vidare med affären.

Revisorernas anmärkning mot tekniska nämnden med anledning av bland annat denna affär tas troligen upp i kommunfullmäktige den 27 maj tillsammans med kommunens årsredovisning och frågan om ansvarsfrihet för 2018.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-03-27 Tekniska nämnden får anmärkning av revisorerna Minskat underskott för skolan

2019-05-08 Avtalet om handelsområde med Biltema brutet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se