Gruppen-3a-328x120

Unga uppmanades göra sin röst hörd i EU

Unga uppmanades göra sin röst hörd i EU

Unga EU-politiker debatterade på röda salongens scen på torsdagens Europaforum, från vänster Tobias Andersson (SD), Nasra Ali (S-Studenter) och Louise Grabo (CUF). Foto: Urban Önell

Europaforums mest ungdomliga publik fick provrösta via sina telefoner i samband med torsdagsförmiddagens debatt mellan unga kandidater till Europaparlamentsvalet. Vikten av ungas engagemang var också temat för ett panelsamtal där publiken kunde vara delaktig digitalt. Det visade sig föga förvånande att klimat, migration, gränskontroller och jämställdhet var bland de frågor som väckte mest engagemang.

Årets Europaforum avslutades med att Europadagen firades med tårtkalas.

Det blev en livlig debatt om migration och miljö med olika sidospår inför en publik som till stor del bestod av gymnasieelever.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
En stor del av publiken var gymnasieelever. Foto: Urban Önell

– De svenska gränskontrollerna behövs så länge EU:s yttre gränskontroller inte funkar och andra länder inte tar ansvar. Men med klimatförändringarna kommer 200 miljoner människor att fly; vi behöver en gemensam asylpolitik i EU, sa Nasra Ali från S-Studenter.

Frida Jansson (LUF) var mer kritisk till gränskontrollerna.

– Att nita pendlare med dem, det fungerar skit. Det är också ett jätteineffektivt sätt att stoppa terrorister, det finns annat vi kan göra, sa hon.

Frida Jansson från Liberalernas ungdomsförbund var en av de engagerade kandidaterna och lyckades öka elevernas stöd under debatten, här mellan Hanna Bergman (Unga Feminister) och Tobias Andersson (SD). Foto: Urban Önell

Henrik Lindholm (KDU) menade att viktigaste skälet till att ha gränskontroller, både in och ut, är att stoppa människohandel.

– Om det hade varit gränskontroller mellan Uppsala och Stockholm hade de varit borta för länge sedan. Och det står inte i passet om någon är terrorist eller hallick, sa Håkan Svenneling (V).

Louise Grabo (CUF) påminde om att terrorister också kan vara personer som varit i Sverige länge.

Hanna Bergman (Unga Feminister) ville försvara asylrätten.

– Så länge vi har kvoter är den satt ur spel. Har människor skyddsbehov ska vi hjälpa dem, sa hon.

Tobias Andersson (SD) menade att EU:s fria rörlighet också betyder fri rörlighet för terrorister. Han ville inte ha någon gemensam asylpolitik.

– Sverige ska avgöra vilken volym flyktingar vi kan ta emot, det kan bara vi göra.

Wanja Kaufmann (Grön ungdom) gick till motangrepp.

-Det finns inga förslag från SD om hur vi ska sänka utsläppen så att vi minskar antalet klimatflyktingar, sa hon.

Debatten var livlig, från vänster Hanna Bergman (Unga Feminister), Frida Jansson (LUF), Tobias Andersson (SD), Nasra Ali (S-Studenter), Louise Grabo (CUF), Wanja Kaufmann (Grön Ungdom), Samuel Jonsson (MUF), Håkan Svenneling (V) och Henrik Lindholm (KDU). Foto: Urban Önell

Samuel Jonsson (MUF) försvarade den fria rörligheten.

– Det ska vara fri rörlighet för vanliga medborgare, men inte för kriminella, sa han.

Hanna Bergman hade invändningar mot det.

– Det låter fint, men ni utgår från fördomar när ni bedömer vilka som är misstänkta. Jag vill ha rättssäkerhet, det ska inte vara hudfärgen som avgör om du blir kontrollerad, sa hon.

Hon tog upp att EU:s gränsbevakningsorgan Frontex skickar tillbaka flyktingbåtar över Medelhavet och att Sverige exporterar vapen.

– Hur kan någon säga att vi inte har något ansvar?

När moderatorn Matilda Karlsson frågade paneldeltagarna om de har klimatångest svarade de flesta ja.

– Jag har klimatångest för att Trump är president i USA och har medarbetare som säger att det är bra att isarna smälter så att vi kan köra fraktbåtar över Arktis, sa Håkan Svenneling.

Håkan Svenneling (V), till höger på bilden, erkände att han har klimatångest. Samuel Jonsson (M) känner sig däremot trygg med kärnkraften. Foto: Urban Önell
Linnea Björklund, 16: -Det var bra, jag fick veta mer och vi fick ställa frågor. Men jag får inte rösta än, mer än i skolvalet. Jag vet vad jag ska rösta på då – KD. Foto: Urban Önell

M, KD, SD och L led inte av ångest.

– Jag vill inte ha beslutsfattare i panik, sa Tobias Andersson.

– Det vi behöver är kärnkraft, sa Samuel Jonsson.

Wanja Kaufmann betonade att kärnkraften inte är driftssäker, särskilt inte när klimatförändringarna gör det svårare att hålla reaktorernas kylvatten tillräckligt kallt.

Louise Grabo ville hellre utöka handeln med utsläppsrätter som partiet varit med och drivit fram.

Efter debatten stod det klart att Liberalerna hade ökat sitt stöd hos publiken mest under den gångna timmen, från 10 till 17 procent enligt de två omröstningarna. Största parti blev Moderaterna på 25 procent, följt av SD på 23 procent.

Liberalerna ökade sitt stöd mest hos publiken under debattens gång, visade de två digitala opinionsundersökningarna. Foto: Urban Önell

Daniel Cada, 19: -Debatten var spännande,men lite tjafsig. Jag ska rösta, men jag är inte helt hundra än på vad. Nu har jag i alla fall exkluderat några partier, säger han. Foto: Urban Önell

489 000 unga får rösta för första gången i EU-valet den 26 maj. Det är sex procent av alla röstberättigade i Sverige.

– Det är en stor andel, konstaterade moderatorn Karin Flordal från Sveriges kommuner och landsting och uppmanade åhörarna att ta vara på sin möjlighet att påverka i valet.

Johanna Haward, EU-samordnare på Kommunförbundet Skåne, förklarade varför det är viktigt att rösta nu.

– EU är också inrikespolitik eftersom så många frågor påverkar oss. 50-60 procent av dagordningen i kommunen påverkas av EU. Därför är det jätteviktigt att bestämma vilka som ska vara med och besluta, sa hon.

Hon visade en prognos över partigrupperna i Europaparlamentet där de etablerade som Socialdemokraterna och EPP med bland andra de svenska Moderaterna, backar. Partierna på ytterkanterna, både till vänster och höger, går däremot framåt.

I panelen fanns Ali Al Janabi, från Hässleholm och organisationen Fler Unga som försöker få unga att engagera sig i samhällsfrågor, bland annat genom att arrangera ungdomsläger under Almedalsveckan.

– Vi vill ha ett samhälle där ungas perspektiv tillvaratas, sa han.

Han uppmanade åhörarna att rösta efter sina hjärtefrågor.

– Välj något ni brinner för!

Frida Jensen och Flaktrim Hani, båda ungdomsombud i Lunds kommun, berättade hur de arbetar för att unga i Lund ska komma till tals.

De talade om vikten av ungas engagemang i samhället och i EU-valet, från vänster Karin Flordal, Ali Al Janabi, Frida Jensen, Flaktrim Hani och Johanna Haward. Foto: Urban Önell
Axel Weibull, 19: – Det var lite sandlådenivå när de sa till alla andra att de var dåliga istället för att tala om sin egen politik. Jag hade inte så mycket koll på EU-valet, så det var bra att få veta vilka som är de olika partiernas hjärtefrågor. Jag ska rösta och har nästan bestämt mig, det står mellan två partier. Foto: Urban Önell

– Vi har möten med politiker och diskuterar till exempel miljö och vilka mål som är viktiga de kommande åren, förklarade de.

Enligt prognosen väntas 56 procent av svenskarna rösta i EU-valet, vilket i så fall blir ett rekordhögt valdeltagande. Under seminariet fick deltagarna svara på frågan om de tänkte rösta. Hela 59 procent svarade ja. Bland de 35 procent som svarade nej fanns en del som inte fyllt 18 och en del som inte kände att de visste tillräckligt.

– Jag fattar ingenting, förklarade någon.

Johanna Haward varnade för att krångla till det för mycket.

– Ni som röstade i höstas, känner ni att ni vet allt om hur det funkar i riksdagen? Ni behöver inte veta exakt allt, sa hon och uppmanade dem som tycker att det är svårt att veta vilket parti eller vilken kandidat de ska rösta på, att testa en valkompass som bland annat finns på valkompassen.svt.se.

Johanna Haward tyckte att ungdomar ska fortsätta att vara ”jobbiga”.

– Men om ni är kritiska, påverka till något bättre istället för att bara klaga!

Wilma Nilsson, till vänster, ochNellie Månsson går andra året på HTS. – Jag tyckte att debatten var väldigt intressant.Jag röstade på moderaterna för deras resonemang var väldigt logiska – ja, mycket av vad de andra sa var väldigt bra också – men de drog iväg lite mer tycker jag, säger Nellie. Men jag kommer ju inte att få rösta i riktiga valet denna gången eftersom jag inte fyllt arton än. – Jag röstade också på moderaterna. Jag säger väl lite som Nellie med; jag håller väl med mest vad de säger och tänker, säger Wilma. Foto: Lotta Persson

Frida Jensen påminde om möjligheten att rösta blankt, hellre än inte alls.

– Det kan ni göra för att stödja demokratin, fast ni inte vet vad ni vill rösta på, sa hon.

Europaforum avslutades med firandet av Europadagen på Norra Stations innergård. Musik av Hässleholms stadsmusikkår, tal och tårta stod på programmet.

Berit Önell

Europaforum fick en festlig avslutning. Europadagen firades med tårtkalas. Foto: Lotta Persson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se