Gruppen-3a-328x120

Tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn

Tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn

Tolv års fängelse och utvisning på livstid från Danmark blev straffet för tidigare Vittsjöbon Moyed al-Zoebi som dömts för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn. Det meddelade Köbenhavns byret på måndagen.

Risken finns att Moyed al-Zoebi efter avtjänat fängelsestraff utvisas till Sverige eftersom han har uppehållstillstånd här.

Fallet har kallats ”taendstikssagen”, tändsticksmålet, eftersom Moyed al-Zoebi och en kumpan, som dömts i Tyskland, bland annat planerat att tillverka en bomb av svavel från 17 000 tändstickor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Straffet blev det som åklagaren yrkat på. Vid beslutet var en nämndeman skiljaktig och yrkade på tio års fängelse. De övriga elva fann inga förmildrande omständigheter.

Skuldfrågan avgjordes den 11 april då domstolen ansåg det bevisat att Moyed al-Zoebi tillsammans med två andra personer planerat att med tändsticksbomben och knivar attackera slumpvis utvalda personer i Köpenhamn.

Tysk polis hittade tändstickorna i den 21-årige medkumpanens ryggsäck när de stoppade honom vid gränsen till Danmark i november 2016. I Moyed al-Zoebis mobiltelefon hittades bombreceptet.

Moyed al-Zoebi frikändes 2017 från åtal för terrorbrott efter en mordbrand i en shiamuslimsk bönelokal i Malmö i oktober 2016. Malmö tingsrätt fastslog dock att han var IS-sympatisör. Det har han dock nekat till, liksom till det han åtalats för i Köpenhamn.

Efter frikännandet i Malmö i april 2017 tog Säpo honom omedelbart i förvar i syfte att utvisa honom eftersom han bedömdes som en säkerhetsrisk. Men han kunde inte utvisas till hemlandet Syrien på grund av säkerhetsläget där och inte heller till Saudiarabien där han bott och arbetat och Säpo tvingades släppa honom på fri fot igen. Han fick 97 000 kronor i skadestånd av svenska staten för att han suttit oskyldigt frihetsberövad. I december 2017 greps han i Köpenhamn.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-04-11 IS-sympatisör döms för terrorplaner i Köpenhamn

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se