torsjö live

IS-sympatisör döms för terrorplaner i Köpenhamn

IS-sympatisör döms för terrorplaner i Köpenhamn

Den 32-årige syriern Moyed al-Zoebi, tidigare bosatt i Vittsjö, döms för förberedelse till terroristbrott i Köpenhamn. Köpenhamns byret meddelade på torsdagen att den anser honom skyldig till att ha planerat döda och skada slumpvis utvalda människor med hjälp av köksknivar och minst en hemmagjord bomb som skulle tillverkas av mer än 17 000 tändstickor. Det skriver bland andra nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt åtalet planerade al-Zoebi att utföra dådet i november 2016 tillsammans med två kumpaner, varav en redan dömts i Tyskland. Den då 21-årige Dieab Khadiga skulle möta al-Zoebi på Köpenhamns centralstation. Men han stoppades vid danska gränsen och tändstickorna hittades i hans ryggsäck. Bombreceptet hittades i Moyed al-Zoebis telefon.

Enligt domstolen sympatiserade Moyed al-Zoebi med IS vid gärningstillfället och var beredd på att begå våldsam jihad för att bli martyr. Själv har han hela tiden nekat till brott.

Säpo misslyckades 2017 med att få honom dömd för terrordåd i Sverige. Han frikändes från åtalet för ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö i oktober 2016, det första dåd i Sverige som IS tog på sig ansvaret för.

– Vi ska döda hela världen tills Gud blir dyrkad till 100 procent, skrev han till sin mamma i en chatt som redovisades i förundersökningen.

Malmö tingsrätt fastslog att han var IS-sympatisör och Säpo tog honom omedelbart i förvar. Men han kunde inte utvisas till varken Syrien eller Saudiarabien, släpptes på fri fot och fick 97 000 kronor i skadestånd av svenska staten.

I december 2017 greps han i Köpenhamn. Nu står det klart att han döms. Vilket straff han får meddelas först den 20 maj. 21-åringen fick sex och ett halvt års fängelse i Tyskland för samma brott.

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, säger till Dagens Nyheter att han tror att domen mot Moyed al-Zoebi blir mellan sju och tio års fängelse. Han befarar också att al-Zoebi kommer att bli ett svenskt ”säkerhetsproblem” framöver.

– Efter avtjänat fängelsestraff kommer han sannolikt att utvisas på livstid. Den utvisningen går till Sverige eftersom han har permanent uppehållstillstånd här. Till hemlandet Syrien kan man inte utvisa honom, säger han.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2019-01-22 Rättegång om terrorbrott i Köpenhamn inledd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se