Gruppen-3a-328x120

Dömda för farlig mopedkörning i parken

Dömda för farlig mopedkörning i parken

Ungdomarna som körde moped mot barnfamiljerna i Hembygdsparken dömdes på tisdagen i Hässleholms tingsrätt.

– Ett allvarligt hot med ett livsfarligt vapen, sa kammaråklagare Helena Fredriksson om 15-åringens uttalande att han skulle köra över en kvinna samtidigt som han gasade så att mopeden hoppade mot henne.

Han hävdade att kvinnan provocerade honom genom att filma hans och en jämnårig pojkes mopedkörning bland barnfamiljer och hundar i Hembygdsparken i Hässleholm i augusti 2018.

Straffet för den hotfulle blev 50 timmars samhällstjänst och för kamraten 30 dagsböter à 50 kronor.

Filmen från händelsen var åklagarens viktigaste bevisning vid rättegången i Hässleholms tingsrätt på tisdagen som också var den hotfulle mopedistens 16-årsdag. Ungdomarnas påstående att de inte kört emot någon motbevisades av filmsekvensen som spelades upp i rättssalen, likaså 16-åringens försök att mildra vad han sagt till kvinnan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag måste säga att första gången jag såg filmen blev jag förvånad över att man kan bete sig så, förklarade Helena Fredriksson i sin slutplädering.

Hon uttryckte också förvåning över att samme mopedist ett halvår efter händelsen var ute och körde bil och alltså gjorde sig skyldig till olovlig körning.

Hon påstod inte att pojkarna faktiskt försökt köra över någon, däremot körde båda i riktning mot personerna och väldigt nära både barn och vuxna. De erkände att de kört för nära, men utan att sikta mot någon och utan avsikt att skada någon.

Båda förklarade att de förstod att det var dumt och ångrade sig. 15-åringen riktade sig också direkt till den hotade kvinnan och bad om ursäkt.

Det var totalt tre mopeder som körde runt i parken, men bara de två mest aggressiva identifierades.

Enligt kvinnan, och även enligt andra närvarandes uppgifter i förundersökningen, körde mopederna runt familjerna i flera varv i hög hastighet och även upp på gräsmattorna.

– Vi vågade inte gå därifrån, vi hade ingenstans att ta vägen, sa kvinnan som filmade.

Hon beskrev att hon var livrädd, både för sin egen och sitt barns skull, men ändå fortsatte filma.

16-åringens advokat Rickard Sjöström ifrågasatte om hon verkligen var så rädd.

– Jag filmade först för att få dem att sluta, jag räknade med att de inte ville bli filmade när de gjorde något olagligt. När det inte hjälpte filmade jag för att få bevis tills polisen kom, berättade hon.

Hon upplevde stämningen som alltmer hotfull. Hon bedömde att hon stod bara tre-fyra meter från 16-åringen när han rusade motorn. På filmen hörs hur hon säger till honom att han kunde ha kört över barnen.

– Ja, kör över dig snart också, svarade han.

Kvinnan begärde 12 000 kronor i skadestånd för den kränkning hon utsatts för, men fick 5 000 kronor, vilket enligt tingsrätten motsvarade praxis. 16-åringen motsatte sig att hon skulle få någon ersättning alls.

Båda ungdomarna dömdes för vårdslöshet i trafik, både på grund av hur de körde och på grund av att det är förbjudet att köra moped i parken. 16-åringen dömdes dessutom för olaga hot och olovlig körning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se