torsjö live

Särskolans växthus invigt efter lång väntan

Särskolans växthus invigt efter lång väntan

Gymnasiesärskolans efterlängtade växthus invigdes på torsdagen, läraren Roger Persson närmast till höger. Foto: Lotta Persson

Efter lång väntan kunde ett nybyggt växthus på 120 kvadratmeter med tillhörande undervisningslokaler för gymnasiesärskolan invigas på torsdagen. Ledande politiker i barn- och utbildningsnämnden var inbjudna och visades runt på anläggningen vid Hovdalavägen.

Det är nästan fyra år efter skolpolitikernas beslut att teckna avtal för den kommunägda fastigheten efter att avtalet med lantbruksutbildningen i Önnestad sagts upp av ekonomiska skäl. Det fanns då också plats på Norrängsskolan eftersom det hade blivit färre elever på gymnasiesärskolans olika program.

Eleverna på gymnasiesärskolans program ”skog, mark och djur” behöver odlingsytor för att nå kunskapsmålen i växtodling. Men fastigheten vid Hovdalavägen, som tidigare varit snickeri för regementet, bestod hösten 2015 av förfallna hus med manshögt ogräs, vilket Frilagt tidigare berättat om. Nu är förvandlingen total.

– Sedan vi fick lämna Önnestad har vi längtat efter detta. Vi har odlat på skolan – men det är stor skillnad. Detta är himmelriket, säger läraren Roger Persson.

Alexandra Radu, till vänster, Emma Ljunghede och Ismail Jejeab i full fart att plantera ut sådda plantor i den nya odlingsträdgården. Foto: Lotta Persson

Rektor Pär Hansson konstaterar också att det varit en lång process.

-Det har handlat om bygglov och så. Men vi är väldigt nöjda med resultatet och de lokaler vi har fått, säger han och understryker hur stolt han är.

-Det har tagit jättelång tid men det har blivit kanonbra, säger också Joachim Fors (S), idag andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ordförande vid tiden för beslutet att anpassa fastigheten.

Alla berömde det nya växthuset. Bakre raden: Pär Hansson, rektor, Roger Persson, lärare, Diana Hagmarks (S), Agnetha Karlsson (MP) och Johan Lindman (S) Främre raden: Monica Ero (S), Joachim Fors (S) samt eleverna Nikita Tullgren och Kalle Kier. Foto: Lotta Persson

Växthuset är finansierat i samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska förvaltningen. De tolv eleverna på Norrängsskolans gymnasiesärskolas program för skog, mark och djur har varit delaktiga i utformningen av utomhusmiljön. De har också hjälpt till att snickra och bidragit med konstverk både inomhus och utomhus. Även elever på gymnasieskolans introduktionsprogram IM har undervisning här.

– Det bästa med detta är att eleverna kommer ut i naturen och att vi har nära till skogen, säger Roger Persson.

Han berättar om den anpassade natur- och upplevelseslingan som också invigdes. På sikt hoppas han att ett samarbete med tekniska förvaltningens parkavdelning ska kunna minska kostnaderna för kommunens behov av sommarplantor.

På tisdag, den 28 maj, har skolan öppet hus för elever och vårdnadshavare. Mellan klockan 15 och 18 är allmänheten också välkommen att se det nya växthuset. Skolan kommer att sälja lite av det som odlats, till exempel tomatplantor, chili och sticklingsförökade pelargoner.

Lotta Persson
Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se