Gruppen-3a-328x120

Elever och skolpersonal berättade om mötet med HTS-sprängaren

Elever och skolpersonal berättade om mötet med HTS-sprängaren

Den misstänkte 21-åringen, som suttit häktad i mer än fem månader, anlände i häktets bil till Hässleholms tingsrätt. Foto: Martin Hansson/112Tyringe

När rättegången om sprängningarna på Hässleholms tekniska skola i december inleddes på måndagen berättade både elever och personal om sin rädsla. Två elever hörde hur en av bomberna small just när de öppnade en dörr i skolkorridoren. Plötsligt stod de öga mot öga med den maskerade mannen som hade ett stort automatvapen hängande över axeln.

-Vi hamnade i chock, berättade en av flickorna.

De fick ont i öronen och hade svårt att sova under flera veckor. En av dem ville inte gå tillbaka till skolan efter jullovet.

På grund av den stora uppmärksamheten kring händelsen hade tingsrätten gått ut i förväg med information om ordningsregler och kösystem till åhörare och media. Det blev dock aldrig fullsatt under den första rättegångsdagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Intresset för rättegången om HTS-sprängningarna var stort men sittplatserna räckte till den första dagen. Förhandlingarna fortsätter på fredag. Foto: Berit Önell

Åklagaren Johan Eriksson redogjorde i sin sakframställan för hela händelseförloppet, polisens tekniska undersökningar och analyserna från Nationellt forensiskt centrum. De två explosionerna inträffade på morgonen den 20 december i två korridorer i den äldsta av skolbyggnaderna. Flera personer såg den maskerade mannen som hade ytterligare två bomber och en rökgranat i en ryggsäck. Han var också beväpnad med en pistol och ett automatgevär, båda verklighetstrogna kopior av Sig Sauer-vapen som polisen använder. De var dock så kallade kolsyrevapen med blykulor.

Flera elever såg det verklighetstrogna automatvapnet som den maskerade gärningsmannen bar, två elever fick det också riktat mot sig. Foto ur förundersökningen

Bomberna var däremot så kraftiga att det enligt ett utlåtande från Totalförsvaret forskningsinstitut, FOI, fanns risk för allvarliga eller till och med dödliga skador vid direktkontakt. För en av bomberna, med brännbar vätska, fanns samma risk inom fyra meter. Denna låg dock kvar i gärningsmannens ryggsäck. Risk för spräckta trumhinnor fanns för alla bomberna på tre meters håll, eventuellt längre inom slutet utrymme eller en korridor som var fallet på HTS.

Lysrör och annat föll ner från taket i en av korridorerna där explosionerna skedde. Foto ur förundersökningen

En anställd på skolan såg en av bomberna brinna på golvet på några meters håll när han kom ut i korridoren.

-Det sprutade gnistor och sedan kom smällen. Det var en väldigt kraftig detonation och det smärtade till i örat, berättade han.

Han har sedan dess hört sämre. De första dagarna hade han lock för örat och ont.

En av flickorna har fortfarande inte vågat gå ner i den korridor där hon mötte gärningsmannen. Två pojkar som såg honom rikta automatvapnet i riktning mot dem i den andra korridoren.

-Jag blev otroligt rädd, sa den ene.

Den andre berättade att han haft svårt att sova.

-Det var hemskt, sa han

Både den anställde och de fyra elever som medverkade i rättegången begärde skadestånd för kränkning på 15 000 kronor var.

Den misstänkte 21-åringen nekade, liksom i tidigare förhör, till att ha haft för avsikt att skada någon. Han erkände inte den alllmänfarliga ödeläggelse han åtalats för, inte heller förberedelse därtill, misshandel eller grovt olaga hot. Han erkänner skadegörelse och ofredande.

Hans försvarsadvokat Torgny Dahlberg berättade om hans tragiska uppväxt, autism och fosterhemsplacering. Själv svarade 21-åringen mest ja och nej på frågorna från åklagaren. Hans förklaring till sprängningarna var att han ville ha hjälp eftersom han mådde dåligt och därför sökte uppmärksamhet. Men han konstaterade nu att han inte fått den hjälp han hoppats på sedan han greps av polisen.

Rättegången fortsätter på fredag.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se