Gruppen-3a-328x120

Estetelever överlämnade 3 526 namnunderskrifter

Estetelever överlämnade 3 526 namnunderskrifter

Eden Alm överlämnade namninsamlingen för estetiska programmet till kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Lotta Persson

Ett kompakt motstånd mot nedskärningarna i skolan i allmänhet och estetiska programmet på HTS i synnerhet. Det mötte politikerna när de anlände till kommunfullmäktige i Hässleholm kulturhus på måndagskvällen. 3 526 namnunderskrifter överlämnades till kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Skönsång användes även som vapen i debatten vid ett tidigare fullmäktigemöte. Men den här gången hade elevernas repertoar breddats. Flera gästartister medverkade, bland andra Christine ”Stina” Zakrisson, finalist i P4 Nästa och countryartisten Chris L Svensson, som själv varit elever på estetiska programmet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Sång och musik av både estetelever och gästartister mötte politikerna som var på väg till kommunfullmäktiges sammanträde. Foto: Lotta Persson

Ett antal av de folkvalda samlades nere i kulturhusets foaljé, och de visade att de uppskattade kvällens sånginsats.

– Det är väl trevligt med lite underhållning, sa kommunalrådet Hanna Nilsson (SD).

Ann-Charlotte Paulström som startat Facebooksidan ”Snart tystnar musiken” tackade eleverna från estetiska programmet på HTS. De hade lagt ner mycket kraft och tid på att förbereda sig inför kvällens manifestation. Foto: Urban Önell

Tanken var att överlämnandet skulle vara lite högtidligt och att eleverna skulle få möjlighet att säga något offentligt. Ledande politiker ska ha fått en inbjudan i förväg.

När sammanträdestiden närmade sig började dock Lars Johnsson att gå mot Röda salongen. Eden Alm som hade namnunderskrifterna fick därför i all hast se till att namnlistorna lämnades till politikerna innan de försvann in i fullmäktigesalen.

En grupp lärare från skolupproret ”Bär rött mot nedskärningarna” var också på plats, liksom Kristina Rauer från Lärarförbundet som tillsammans med några kollegor på ett mera allmänt plan ville protestera mot sparkraven inom barn- och utbildningsförvaltningen. De delade ut flygblad där det stod att läsa: ”Modiga, framsynta och kraftfulla politiker vågar sätta skolan först”.

Marianne Lundsberg, Kristina Rauer och Carina Lood Jacobsson var på plats i kulturhuset för att visa att Lärarförbundet inte stillatigande kommer att acceptera nedskärningarna av barn- och utbildningsförvaltningens resurser. Foto: Urban Önell

Besluten om politikernas besparingar inom BUN på 49 miljoner har enligt Lärarförbundet inte kommit till i samverkan med förvaltningen utan har lagts fram vid sittande bord.

Går det då att spara så mycket?

– Det tror jag inte, säger Kristina Rauer. Vår förvaltningschef fick gå för att hon var tveksam till det. Det skapar oro när man inte drar sig från politiskt håll att göra sådant.

Skickar det ut en signal i organisationen att man ska vara tyst?

– Ja, säger Kristina Rauer.

Johan Hammarqvist (C) fick inte svar på sin fråga om estetiska programmets ekonomi vid detta fullmäktigesammanträde. Foto: Urban Önell

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) var på semester och kunde inte närvara under sammanträdet. Därför lämnades Johan Hammarqvists ( C) fråga om estetiska programmet obesvarad. Han är för egen del tveksam om en nedläggning verkligen blir en besparing.

– Tråkigt att inte kunna få ett svar, sa Johan Hammarqvist. Jag får återkomma på annat sätt. Vi borde ju vara stolta över den höga kvalitén på utbildningen här. Det minsta man kan göra är väl att pröva om man kan reducera en del av kostnaderna på annat sätt, exempelvis genom samläsning i vissa ämnen, med andra program. De som vill läsa estet söker sig antagligen också till andra kommuner och då blir de en kostnad för oss.

Har det gått prestige i det här?

– Det finns en risk för det.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se