Gruppen-3a-328x120

Nationaldagsfirande

Nationaldagsfirande

Det kommer att anordnas nationaldagsfirande på flera orter runt om i kommunen i morgon den 6 juni. Information om evenemangen i Hässleholm, Bjärnum, Hästveda och Vinslöv finns att hitta på kommunens hemsida.

Pompa och ståt med start klockan 15 utlovas det i Hässleholm då Hässleholms Stadsmusikkår marscherar in i Hembygdsparken. Besökaren bjuds på sång, musik, högtidstal och festligheterna fortsätter med aktiviteter för hela familjen. Hoppborg, ponnyridning, café, fiskdamm och skapande verkstad blir det.
Ta med en picknickfilt, vänner och familj och bara njut! -uppmanar arrangören Kultur i Hässleholm. Evenemanget är gratis och öppet för alla.

I Bjärnum står Röke Blås och Manskören för musikunderhållningen med start klockan 14 på Bjärnums museum. Det är gratis inträde och handikappanpassat så att rullator och rullstol lätt tar sig fram och det finns hiss i huvudbyggnaden.
Kaffeförsäljning kommer att finnas. Arrangemanget är utomhus så hundar får tas med meddelar arrangören Bjärnums museum.

I Hästveda sker starten på festligheterna klockan 13.45. Efter samling på torget marscherar tåget till Hembygdsparken. Fanborgen ställer upp sig och flaggan hissas till sången ”Flamma stolt”. Den framförs av Bror Lundh som även sjunger ”Land du välsignade”. Eva Haglund-Fredljung, musiklärare i Stockholm, håller högtidstalet.
Barn från Farstorps skola kommer att framföra pjäsen ”Askungen”. Yvonne Åkesson är regissör. Göingemusikanterna medverkar i firandet och även Thomas Svensson bidrar med lite musik i bakgrunden. Arrangören Hembygdsföreningen i Hästveda med ordförande Kenneth Johnsson i spetsen bjuder alla på kaffe och bröd.

Firandet i Vinslöv inleds klockan 13 på torget med att Hemvärnets Musikkår Kristianstad spelar. Fanvakten tågar sedan vidare till Västergårda där firandet börjar med flagghissning i regi av Vinslövs scoutkår.
Sigurd Persson kommer att tala och det hålls en betraktelse av kyrkoherde Ida Wäreborn. Lars Hedström och Fredrik Sahlin står för sånginslag och
Hemvärnets Musikkår Kristianstad för musik. Lions club kommer att dela ut ledarstipendium.
BK Ore bjuder på en uppvisning och Gärds Köpinge BK 68 får avsluta festligheterna med ett uppsläpp av brevduvor. En servering kommer att finnas enligt arrangören Sveriges Nationaldagskommitté i Vinslöv och Hässleholms kommun.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se