Gruppen-3a-328x120

Livstid för hustrumord

Livstid för hustrumord

Livstids fängelse för mord, mordförsök och olaga hot. Det blev domen för den 43-åring som åtalats för att ha knivhuggit sin före detta hustru till döds och attackerat deras gemensamma dotter. Familjedramat utspelades i centrala Hässleholm i februari. Den åtalade ska dessutom ha varit hotfull mot en granne. Detta står klart efter avslutade förhandlingar i Hässleholms tingsrätt.

Den åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Det motiverades bland annat med våldets omfattning. Den mördade kvinnan utsattes för ett hundratal knivhugg.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Undersökningen har inte kommit fram till att han led av en allvarlig psykisk störning när gärningen begicks, inte heller när den genomfördes, säger tingsnotarie Hanna Pettersson.

Mannen dömdes på måndagen av Hässleholms tingsrätt till livstids fängelse. Bilden är från häktningsförhandlingen efter mordet på hustrun i februari. Foto: Berit Önell

Den rättspsykiatriska expertisen var enig i sin bedömning. Försvaret ville att den medicinska bedömningen skulle överprövas, men det var en begäran som tingsrätten inte vill gå med på.

Agerandet mot grannen rubricerades först som övergrepp i rättssak, men den åtalades dömdes för olaga hot, då det inte gått att bevisa att avsikten med hotet var att hindra grannen att exempelvis polisanmäla eller vittna inför domstol.

Dottern, som bevittnade mordet på sin mor och dessutom försökte ingripa, tilldömdes ett skadestånd. Den åtalade ska betala henne 50 000 kronor för mordet på modern, 100 000 för mordförsöket som hon själv utsattes för. Dessutom får hon drygt 21 000 kronor i ersättning för begravningskostnader med mera.

Niclas Larsson, den åtalades försvarare, kan i nuläget inte svara på om domen kommer att överklagas eller inte.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se