torsjö live

250 nya jobb och unik filmstudio till Tyringe

250 nya jobb och unik filmstudio till Tyringe

Swepartverktygs tidigare industrilokaler i Tyringe håller på att fyllas med verksamhet. 250 personer ska få jobb genom ett nytt samarbete, från vänster Conny Jönsson, Nyberg & Co, Jimmy von Sterner, Svenska Film, och Michel Cardoso Teixeira, South Sweden studios.

250 arbetstillfällen inom paketering och legotillverkning samt en unik filmstudio som lockar utländska filmbolag till kommunen. Det ska bli verklighet i sommar, efter att Nyberg & Co AB i samarbete med det lokala filmcentret Svenska Film hyrt in sig i Swepartverktygs tidigare fabrikslokaler i Tyringe.

Om planerna går i lås blir arbetsplatsen en av kommunens största.

– Oerhört positivt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Sedan en dryg vecka tillbaka är det full fart i lokalerna på Industrigatan. Cirka 30 personer har börjat jobba, de flesta med att packa godis, och både administrativ personal och kökspersonal är på väg in. De flesta av dem deltar i olika arbetsmarknadsinsatser i samarbete med Arbetsförmedlingen och kommunens arbetsmarknadsenhet, men ambitionen är att framöver kunna anställa.

– Det blir anställningar utifrån vad de klarar av. Vi kan anpassa arbetet i stor utsträckning beroende på fysiska eller psykiska handikapp, säger platschefen Conny Jönsson som leder arbetet inom Nyberg & Co.

– Vi kan anpassa arbetet i stor utsträckning, säger Conny Jönsson, platschef för Nyberg & Co.

Han berättar att några av dem som Arbetsförmedlingen placerat här har gått hemma i många år, någon i hela tolv år.

– Det finns inte så många jobb av det här slaget längre. Många företag lägger ut arbetet i andra länder, men det blir i praktiken inte så billigt eftersom transporterna är dyra och är förstås också sämre miljömässigt, förklarar han.

Han betonar att det inte bara handlar om att öka människors arbetskapacitet.

– Det är viktigt att de som människor kommer ut och blir mer social anpassade. En del är väldigt försiktiga i början, men vi ser hur de växer och har redan diskuterat att låta några bli arbetsledare, säger han.

Siobhan Hargreaves var arbetslös i ungefär ett år innan hon kom till Nyberg och Svenska film för drygt två månader sedan. Snart ska hon få anställning som receptionist. Med sin speciella bakgrund, ursprungligen från England och med en karrär som professionell dansare bakom sig, bedömdes hon passa perfekt för att kommunicera med både amerikanska filmbolag och svenska kunder.

– Jag är väldigt glad för det. Det är en fantastisk atmosfär här, säger hon.

Brittiska Siobhan Hargreaves kom till Sverige för tre år sedan för kärlekens skull och arbetade en tid på restaurang. Men på grund av visumkrångel hade hon varit arbetslös i cirka ett år innan hon kom till Svenska film och Nybergs. Snart får hon en riktig anställning som receptionist där hon har stor nytta av att hon talar engelska flytande.

Nyberg tar uppdrag av större företag, just nu främst godisgrossisten Hulténs.

– Vi sticker inte under stol med att vi nu i början tar hjälp av bidrag från Arbetsförmedlingen, men inriktningen är givetvis att gå med vinst, säger Conny Jönsson.

Vid arbetsborden packas just nu dödskalleförpackningar med godis inför Halloween. Det kan verka tidigt, men visade sig oväntat högaktuellt redan innan verksamheten kommit igång i de nya lokalerna.

– Kizz hörde av sig inför sin spelning på Sweden rock, så vi skickade en laddning dit, berättar Jimmy von Sterner som framöver ska fokusera mer på filmproduktionen, vilket blir lättare när verksamheterna separeras i olika lokaler.

Här packas godisdödskallar till Halloween. Men rockbandet Kizz hörde av sig med en beställning inför sin spelning på Sweden rock. Stående Jeremia Martinsson, sittande från vänster Ermin Sljivar och Jonas Westin.

Tidigare skedde viss paketering i mindre skala i Svenska Films lokaler på Municipalgatan strax intill. Svenska film, som ägs av en ideell förening, har också tagit emot arbetslösa på filmutbildning och rehabilitering.

– Vi lärde ut filmklippning, ljussättning med mera och fick högsta resultat för folk som gått länge arbetslösa. Men nu skickar vi över dem som är intresserade till Nyberg för att på sikt ge dem en riktig anställning.

Tanken är att Svenska Film, som funnits i Tyringe i cirka två år, nu främst ska arbeta med filmproduktion. Jimmy von Sterner är bland annat regissör för kommande tv-serien Red nights. Han är också skådespelare och har medverkat i Bron, Becker, Barnkanalen med mera.

Regissören och skådespelaren Jimmy von Sterner ser stora möjligheter i den nya studion, här vid en blivande bassäng för undervattensfilmning.

Uthyrningen av den nya filmstudion och de befintliga på Municipalgatan ligger i ett eget bolag, South Sweden studios. Studiochef är filmproducenten Michel Cardoso Teixeira.

– Studion är kanske mest intressant. Vi får den största filmanläggningen i Sverige, säger Jimmy von Sterner.

Studion blir 1 500 kvadratmeter, enligt Jimmy von Sterner Sveriges till ytan största. Här finns radiostyrda kranar, traverser från industritiden som klarar tunga lyft, upp till 50 ton om två används tillsammans. En stor grop i golvet ger utrymme för två vattentankar till undervattensfilmning.

-Studion är klar att använda när de gamla maskinerna är ute härifrån, säger Michel Cardoso Teixeira.

Den flytten är förhoppningsvis klar på onsdag. Men filmare som har behov av bassänger och traverser får vänta lite till.

– Det är en spännande lokal och det ska bli väldigt kul att öppna upp, säger Michel Cardoso Teixeira.

– En spännande lokal, säger filmproducenten och studiochefen Michel Cardoso Teixeira om den 1 500 kvadratmeter stora före detta industrilokalen som nu blir filmstudio.

Han hoppas att det ska bli en mediastudio, inte bara för film.

– Även dataspelsindustrin behöver göra studioinspelningar och vi har redan hört att det finns intresse. Det kostar lite att investera i en stor greenscreen med mera, men vi ska förhoppningsvis kunna göra det inom en relativt snar framtid.

Jimmy von Sterner säger att han hoppas att kommunen och det kommunala bolaget Hibab, som är markägare, ska ge föreningen större tillgång till Hovdala- och Möllerödsområdet med unika miljöer för filminspelningar. Lokaler behövs också.

– Kungsgården skulle vara en bra utgångspunkt. Den står väl ändå tom och filmteamen behöver en bas på plats, säger Jimmy von Sterner.

Svenska Film vill gärna att filmproduktionerna ska få företräde på området som flera olika föreningar hyr idag.

– Annars kanske vi måste säga nej till en stor filmproduktion för att någon förening vill grilla korv eller liknande.

Ett av USA:s större filmbolag var nyligen här och provfilmade.

– Om de väljer att filma här blir det jätte-PR för kommunen och de kommer att lägga mycket pengar på logi, mat, transporter med mera lokalt, säger Jimmu von Sterner.

Det är stora planer.

– Man måste sikta högt, man landar lika platt i vilket fall, säger Conny Jönsson.

Ledningen träffade nyligen kommunalråden Lars Johnsson (M), Hanna Nilsson (SD) och Lena Wallentheim (S) samt tillväxtchef Stefan Larsson för att presentera sin visioner.

Lars Johnsson säger att kommunen tar emot 250 nya jobb med öppna armar.

– Det är oerhört positivt om det kan bli så, säger han.

Han konstaterar att konceptet är lite annorlunda.

– Att det är en ideell förening bakom företagen är en skillnad mot andra sociala företag. Det behövs fler sådana jobb. Risken är annars uppenbar att många hamnar hos socialtjänsten.

Lars Johnsson ser också möjligheter till PR för kommunen, inte minst om filmstudion drar till sig större utländska bolag.

– Det låter spännande. Jättetrevligt om det kan bli liv i de här lokalerna, för Tyringe också, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är glad över både de nya arbetstillfällena och den möjlighet till PR för kommunen som filmstudion kan ge.

När det gäller Hovdala och Mölleröd är han däremot lite tveksam.

– Hibab är markägare och bör administrera uthyrningen. De får väl försöka planera och lösa det med de andra föreningarna så att det inte krockar, säger han.

Text och foto:Berit Önell

Förhoppningen är att Tyringe ska locka amerikanska filmbolag genom filmstudion i den stora industrilokalen som snart är tömd på gamla maskiner.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se