Gruppen-3a-328x120

850 000 kronor till Hässleholms bibliotek

850 000 kronor till Hässleholms bibliotek

Bibliotekschef Anette Mjöberg är glad för de statliga pengarna som bland annat ger möjlighet till efterlängtade ljuddämpande åtgärder på stadsbibliotekets balkong. Foto: Lotta Persson

Hässleholms bibliotek får 850 000 kronor från regeringens satsning ”Stärkta bibliotek”. Enligt bibliotekets ansökan ska pengarna användas till inredning som främjar verksamhet där besökare i olika åldrar kan samsas och utvecklas. Insatser för ljuddämpning i stadsbibliotekets lokaler är också prioriterade.

– Vi är väldigt glada. Detta kan vi inte göra inom den ordinarie budgeten, säger bibliotekschef Anette Mjöberg.

Stärkta bibliotek är en treårig satsning för att stärka biblioteken i hela landet. Totalt finns 225 miljoner kronor att söka.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är den största satsningen på folkbiblioteken sedan 1970-talet, konstaterar Mia Dimblad, teamledare på kulturförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Tanken är bland annat att barnavdelningen på stadsbiblioteket ska få mer anpassade miljöer för familjer med små barn och en mer lokal gestaltning med tåg som tema.

Anette Mjöberg berättar att personalen nu ska bilda en arbetsgrupp som ska planera hur pengarna ska användas.

– Det här behövs verkligen, säger hon.

I de rådande besparingstiderna hade hon inte räknat med att få några extrapengar från kommunens kassa. Möjligen hade det kunnat vara aktuellt att söka extra investeringsmedel för ljudåtgärderna.

– Vi har mycket problem med ljud från balkongen, säger Anette Mjöberg.

Barnavdelningen är nu 19 år gammal och där vill personalen gärna förbättra. Läskojan som ser ut som Hovdala slott skulle kunna byggas ut och småbarnsföräldrarna få mer plats att sitta på golvet med barnen.

– Vi kanske skulle ordna något mer för barnen att krypa upp i för att sitta och läsa, till exempel i form av en gammaldags tågkupé, säger Anette Mjöberg.

Hon funderar också på skyltar som underlättar för barn som ännu inte kan läsa att hitta böcker i hyllorna, till exempel som perrongskyltar med siffror.

Nästa år kan pengar från Stärkta bibliotek sökas för filialbiblioteken.

– Jag hoppas innerligt att de också får pengar så att de kan fräscha upp och göra lite nya saker, säger Anette Mjöberg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se