Gruppen-3a-328x120

Trettionde gången gillt för Farstorps Vägkyrka

Trettionde gången gillt för Farstorps Vägkyrka

Prästen Staffan Örneskans inbjuder till årets vägkyrka i Farstorp. Här tillsammans med Staffan Andersson, Elsie Engkvist (ordförande i arbetsgruppen) samt Bertil Thorson. Ulrika Stridsberg har också varit delaktig i förberedelserna, men hon kunde inte närvara när bilden togs.

I år är det trettionde gången som vägkyrka anordnas i Farstorp. Kyrka och församlingshem är öppna för alla som har vägarna förbi. Givetvis är också de egna församlingsborna hjärtligt välkomna. Med glad musik, kaffe med dopp och en stund av andakt vill Svenska kyrkan möta hela människans behov. Vägkyrkan drar igång måndagen den 24 juni.

– Det här blir dessutom som hemvändardagar för många, säger en av frivilligarbetarna, Bertil Thorson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det är totalt 20-25 volontärer som ställer upp som värdar, kokar kaffe och ordnar med fikabröd till alla besökare. Bakugnarna går varma ute i stugorna, för här vill man att det ska vara hembakat. Totalt räknar arrangörena med 700-800 besökare under två veckor.

Varje dags samling inleds med ett underhållande musikprogram i kyrkan. Det bjuds på blandad kompott. Erfarenheten har visat att lokala förmågor, med anknytning till bygden, är särskilt populära.

Några exempel på årets gäster är Bror Lundh, Rune Lindkvist, Göinge dragspelsgille, Sam Larsson, Mats Lunnergård, Paul Skoog och Dan-Inge Olsson. Även två musikanter som är 90 plus, men still going strong, kommer att uppträda: Gunnar Larsson och Ragnar Carlsson. Andakterna i kyrkan leds i regel av lekmän. Därefter samlas man vid kaffeborden i församlingshemmet.

I år visas en utställning med bilder som sammanfattar vad som hänt i vägkyrkan under alla år. Det var 1990 som prästen Staffan Ljungman och en engagerad församlingsbo, Sonja Cronsell, drog igång det hela. Fotoutställningen har Staffan Andersson ställt samman.

Verk av den lokala diktaren och konstnären Siv Andersson, som avled i fjol, visas också i församlingshemmet.

Farstorps kyrka, vars äldsta delar har anor från 1100 talet, är väl värd att besöka för den kulturhistoriskt intresserade. Den har byggts om och byggts ut, samt renoverats ett flertal gånger. De bevarade kalkmålningarna är från 1400-talet.

En besynnerlig detalj i Farstorps kyrka är att Jesus är avbildad med endast tio, inte tolv lärjungar. Varför det är så är det nog ingen som vet, kanske har två av dem försvunnit i samband med någon ombyggnad? Plats för fler lärjungar i kyrkan är det i vilket fall som helst.

– Vi måste försöka nå folk, säger den 84-årige prästen Staffan Örneskans, alltid full av nya idéer om hur det skulle kunna gå till. Han skulle framför allt vilja se fler yngre i kyrkan.

– Vi har lite svårt att hänga med i hans takt, medger Staffan Andersson med ett leende.

Programmet för Vägkyrkan i Farstorp omfattar så gott som dagliga aktiviteter från den 24 juni till 5 juli. Lokalerna hålls öppna från klockan 13, programmet börjar kl 14. På lördag den 29 juni är tiden istället klockan 18. På söndagen den 30 juni är det vilodag för Vägkyrkan.

Text och foto: Urban Önell

Farstorps vägkyrka bjuder på ett digert program när arrangemanget i år genomförs för trettionde gången.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se