torsjö live

Unga musiker sprider glädje på vårdhem och i kyrkan

Unga musiker sprider glädje på vårdhem och i kyrkan

Sarah Wanselius-Souders, bas, Anna Wanselius tvärflöjt, Jenny Olsson och Saga Castor sång, Dylan Johansson klaviatur och Oscar Jensen trummor, övar inför sina framträdanden under veckan.

Kända låtar finslipas i Kyrkvillan i Tyringe. Det är ungdomar som repar under musikläraren Anna Wanselius ledning. Från och med onsdag kommer detta glädjespridande gäng att spela på olika vårdhem i trakten. Veckan avslutas på söndag, med ett framträdande under Vägkyrkan i Hörja.

Konceptet är inarbetat. Två veckor under året, sommartid och till jul anställer Svenska kyrkan i Tyringe pastorat ett antal unga musiker. I år blir det fem spelningar på vårdhem, närmare bestämt Hemgården, Syster Annas, Ekeliden, Björklunda och Backebo.

– Det är alltid uppskattat, säger Oscar Jensen, som varit med ett antal år och som börjar få rutin.

– Personalen tycker också att det är jättekul att vi kommer, inflikar Sarah Wanselius-Souders. Hon har också varit med tidigare, liksom Jenny Olsson.

Helt nya är däremot Dylan Johansson och Saga Castor.

Jenny Olsson, till vänster, har varit med förut medan Saga Castor och Dylan Johansson är nya i gruppen som spelar och sjunger på vårdboendena i veckan och i Hörja vägkyrka på söndag.

Det är inte ovanligt att de boende sjunger med, i sånger de känner igen, eller rentav börjar dansa. Sedan brukar de olika hemmen bjuda musikanterna på fika med hembakat kaffebröd. På många sätt är det tacksamt att spela och sjunga på det här sättet.

– Det blir vackra möten mellan de äldre eller sjuka och ungdomarna, säger Anna Wanselius. I musiken kan alla mötas.

Ove Törnquists sång om Dagny tillhör den stående repertoaren, som de boende aldrig tycks bli trötta på och vill höra varje gång.

Dessutom kommer de unga musikerna att framföra Ted Gärdestads Himlen är så oskyldigt blå, Lill Lindfors Musik ska byggas utav glädje, och Lisa Nilssons Himlen runt hörnet. Samt en hel del annat. Alla sånger är på svenska och så välkända att så gott som alla på de olika hemmen ska kunna känna igen dem.

Marie Carlsson, diakon i Tyringe pastorat, håller i trådarna för årets vägkyrka i Hörja, 26-30 juni.

Den sista spelningen, på Vägkyrkan i Hörja, bjuder de på ett antal bonuslåtar av det mer sakrala slaget, i samband med andakten i kyrkan. Vägkyrkan har aktiviteter varje dag från onsdag den 26 juni till söndag den 30 juni. Marie Carlsson som är diakon i Tyringe pastorat fungerar som spindel i nätet när det gäller årets program.

– Fantastiskt roligt med de här ungdomarna, säger hon.

Årets tema är gamla leksaker. Hörja är ju bland annat känt för sin välbevarade leksaksfabrik, som var i drift under en tid när en stor del av alla leksaker gjordes i trä. Även konst och konsthantverk visas i församlingshemmet.

Det blir sång och musikprogram varje dag under Vägkyrkan. Förutom ungdomarna, kommer Fredrik och Edvin Frankson, Anders Lennartsson, Henrik Bergkvist, samt radarparet Ingvar och Bengt på besök.

Nytt för i år är att den så kallade Byastuan har öppet hus under onsdagskvällen. Där bedrivs hembygdsforskning av ett antal entusiaster, som gärna berättar om vad de gör när de träffas, och avslöjar vad de vet om vad som hänt i bygden genom tiderna.

Text och foto: Urban Önell

Så här ser programmet ut för årets Vägkyrka i Hörja.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se