Gruppen-3a-328x120

Trenden kan ha vänt för familjeprojektet Torsjö Live

Trenden kan ha vänt för familjeprojektet Torsjö Live

Torsjö Live är till största delen ett familjeprojekt, här lyfts Maja Johansson av från vänster Birgit Gunnarsson, Mats Gunnarsson, Jonas Johansson, Jakob Johansson och Klara Johansson.

Alla väderprognoser lovar strålande sol och Torsjö Lives festivalgeneral Mats Gunnarsson med familj räknar med att trenden vänt även ekonomiskt genom förra årets rekord med 8 500 besökare. Dock ser han och vicegeneralen Jonas Johansson festivalen som ett mycket långsiktigt projekt, nästan i klass med skogsbruk. På fredag inleds den sjätte festivalen i det grönskande före detta grustaget utanför Västra Torup.

Nytt för i år är bland annat konsten och talarna. Artisterna då? Mats Gunnarsson beskriver årets uppställning som både bred och stark med bland andra de amerikanska discosystrarna Sister Sledge från 1970-talet och de hemvändande kändisarna Eagle-Eye Cherry och Familjen.

Regnet dominerade de fyra första festivalerna i Torsjö.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Detta blir andra året med bra väder, deklarerar Mats Gunnarsson.

Inga väderprognoser har sagt emot honom. Det ska bli sol och 22 – 23 grader varmt båda dagarna.

Biljettförsäljningen ligger hittills lite under budget. Men ingen i festivalledningen verkar orolig. Budgeten är satt utifrån högre förväntningar än förra årets försäljning.

– Många avvaktar vädret och skjuter gärna på biljettköpet. Det är lite jobbigt för oss som måste planera mat och annat. Men i fjol sålde vi grymt mycket biljetter på fredagen, säger Mats Gunnarsson.

Den stora scenen är på väg och festivalgeneralerna Mats Gunnarsson och Jonas Johansson tror att trenden har vänt, nu blir det sol över Torsjö Live och på lång sikt även en bra affär ekonomiskt.

Han är övertygad om att Torsjö Live på sikt är en bra affär, men det är inte det viktigaste.

– När vi står här och ser alla glada och nöjda människor orkar vi vidare, säger Jonas Johansson.

Han är bror till Mats Gunnarssons fru Birgit som håller i mycket av festivalens säkerhet och organisation. Flera av ungdomarna i familjerna arbetar också med Torsjö Live.

– Att en familj gör allt detta tillsammans är väl unikt, säger Ia Björklund, som ansvarar för artisternas loger och annat backstage, en av få som inte ingår i familjen.

Ia Björklund ställer i ordning i artisternas loger, i den största ska elvamannabandet Hoffmaestro få plats.
Det första konstverket är redan på plats, Lars-Åke Bloms skulptur, specialtillverkad för Torsjö LIve.

Det första konstverket är redan på plats vid onsdagens presskonferens: en tre och en halv meter hög skulptur i form av en dam som kommer att förändras på ett märkligt sätt när hon blir belyst i kvällsmörkret. Upphovsman är den lokale konstnären Lars-Åke Blom från Västra Torup.

Festivalbesökarna uppmanas att ta med egen konst som antingen kan lämnas på torsdagskvällen eller tas med under armen genom entrén. Mats Gunnarsson berättar att intresserade kan få delta i ett konstprojekt där ett träd som sågats i bitar ska pusslas ihop igen.

– Men jag tror inte att det blir lika bra som naturen, säger han.

Serveringsområdet har utökats och delats upp i två. Det ena är en mindre servering med både mat och dryck närmare scen två som får en ny placering i år.

På en tredje och mindre scen i trädgården medverkar föreläsare som historikern Gunnar Wetterberg, känd från Fråga Lund, hållbarhetsexperten Kimberly Nicholas som berättar om möjliga lösningar på klimatkrisen och sångerskan Jennie Abrahamsson som talar om att göra det man brinner för. Mats Gunnarsson talar om framtidens festival.

– Jag tror att festivalen har en ljus framtid. Att konsumera saker är helt ute, att konsumera upplevelser är rätt i tiden, säger han.

Scen två har fått en mer framträdande plats i år och dessutom en egen serveringsyta.

Torsjö Live kallar sig Sveriges första klimatsmarta festival. Från och med i år klimatkompenseras festivalens koldioxidutsläpp genom trädplantering på området.

Som vanligt går det bussar till Torsjö Live från Tyringe och Hässleholm och tillbaka. I år har Skånetrafiken dessutom satt in ett extra tåg söderut från Hässleholm.

Läs mer om festivalen och programmet här.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se