torsjö live vers2

Blivande handelsområdet bytte oväntat ägare

Blivande handelsområdet bytte oväntat ägare

Det planerade handelsområdet med bland annat Biltema på Läreda i Hässleholm bytte oväntat ägare i samband med att köpeskillingen betalades i sista stund. Kommunen godkände vidareförsäljningen till Famera Fastigheter i Växjö i efterhand och gick sedan ut med information om att byggnationen nu ska påbörjas i den nya ägarens regi.

Förutom Biltema står det klart att Willys, Jysk och Elgiganten ska etablera sig på handelsområdet när tekniska kontorets tidigare lokaler rivits och de nya butikslokalerna på totalt cirka 16 000 kvadratmeter är färdiga.

Det danska företaget TK Development som tecknat markanvisningsavtal med kommunen har enligt kommunens pressmeddelande, som skickades ut i fredags, hittat en bra långsiktig ägare av handelsområdet i det regionala familjeägda bolaget Famera Fastigheter med adress i Växjö.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Nu är det klart efter en del turer fram och tillbaka och en oväntad ny köpare. Tekniska förvaltningens och Hässleholms vattens kontorslokaler ska rivas för att ge plats åt Biltema med flera butiker på Hässleholms nya handelsområde. Foto: Berit Önell

På torsdagen beslöt tekniska nämnden att godkänna att TK Development sålt området i samband med att den första delbetalningen av köpeskillingen på 4,5 miljoner kronor den 20 juni. Försäljningen skedde genom en överlåtelse av aktierna i det bolag som kommunen redan den 23 maj beslutat att sälja området till, Hässleholm Förrådet 1 AB. Enligt köpeavtalet får marken inte säljas vidare utan kommunens godkännande innan byggnadsskyldigheten uppfyllts, förutom redan planerad överlåtelse till Biltema.

Det tekniska nämnden nu godkände var därmed att TK Development överlåtit bolaget Hässleholm Förrådet 1 till Famera Fastigheter AB. Ernst Herslow (FV) yrkade avslag och reserverade sig mot beslutet.

Famera tar nu över alla avtal och förpliktelser som överenskommits mellan TK Development och kommunen. Det gäller bland annat ansvaret för eventuell sanering av föroreningar i marken. Enligt avtalet ska kommunen stå för sanering upp till en kostnad av en miljon kronor, blir det dyrare har parterna rätt att säga upp avtalet.

Kommunens tekniska kontor och bolaget Hässleholms vatten flyttade i höstas ut från lokalerna som nu ska rivas för att ge plats för handelsområdet. Den kommunägda fastigheten skulle säljas till TK Development för tio miljoner kronor. Kommunens revisorer kritiserade tekniska nämnden för affären eftersom det inte fanns en regelrätt kalkyl och kostnaderna för flytten översteg 30 miljoner kronor.

Den 30 april sa TK Development upp avtalet, som inte var bindande, med motiveringen att bolaget inte lyckats teckna avtal med en entreprenör för byggnationen. Ett nytt köpeavtal med tillträdesdag den 20 juni tecknades dock några veckor senare.

Famera fastigheter har tidigare bland annat byggt lokaler för Willys. Bolaget ska nu förverkliga projektet med att bygga handelsområdet som beräknas stå klart sen höst 2020 eller våren 2021. Biltema får dock ta över en del av området och bygga sina egna lokaler.

Så här är det nya handelsområdet tänkt, eller var åtminstone när markanvisningsavtal tecknades sommaren 2017, med Biltema i förgrunden och övriga butiker i en stor gemensam byggnad i bakgrunden. Skiss: Byggingenjörsbyrån Gnosjö

– Vi är mycket glada och stolta över att kunna utveckla detta handelsområde i Hässleholm. Det kommer att bli ett mycket fint handelsområde med ett stort varierat utbud för kommuninvånarna och skapa många nya arbetstillfällen, säger Peter Krait, vd på TK Development, i kommunens pressmeddelande.

Han berömmer kommunens agerande.

– Att detta nu blir möjligt har till stor del varit Hässleholms kommuns förtjänst som genom en aktiv handläggning och visst tålamod givit oss på TK Development rätt förutsättningar för att kunna lyckas med utvecklingen av handelsområdet, säger han.

Politikerna är också nöjda.

-Hässleholms kommun ser med förväntan fram emot ett utökat handelsområde vid stadens östra infart. Projektet har dragit ut lite på tiden men nu kan spaden sättas i jorden, säger Torsten Nilsson (M) ordförande i tekniska nämnden.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se