Gruppen-3a-328x120

Fotbollen bjöd på en seger i kampen mot ALS

Fotbollen bjöd på en seger i kampen mot ALS

Det är tuffa tag mellan lagen inne i burarna. Matcherna är korta, två gånger fyra minuter.

Omkring 300 personer, inklusive spelare kom till fotbollsturneringen i Tyrehallen för att stödja ALS-forskningen. Den skulle egentligen ägt rum på Röke IP men fick flyttas i sista stund på grund av vädret.

Segrade i turneringen gjorde Grekiska gudarna från Hässleholm. De besegrade Galthult i finalen.

– Jag är jättenöjd, och hela familjen med mig, säger Björn Andreasson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Turneringen, som han tagit initiativ till, är hans sätt att hantera att pappa Ola drabbats av ALS. Det går att göra något positivt istället för att misströsta.

– Det var mycket värt att se att pappa hade så roligt under dagen. Han har ju sagt att han trots sin vinnarskalle inte kan vinna mot sjukdomen. Men det här kändes som en seger, en stor seger.

Trots att turneringen med kort varsel fick flyttas inomhus var det många som slöt upp i Tyringe och kom till Tyrehallen. Den nybyggda bollhallen hade inga problem att svälja både besökare och spelare, lotteriförsäljare och serveringsbord. Här gick det även att gå omkring och mingla, om det nu var så att man inte tog det här med fotbollsmatcherna på största allvar.

Två matcher kunde spelas samtidigt. Uppblåsbara planer användes. De kan också beskrivas som nätförsedda burar.

Två matcher kan spelas samtidigt. Eftersom det sker i uppblåsbara burar finns det ingen risk för att bollar ska komma farande och träffa dem som tagit plats vid fikaborden.

Hörja IF har inte skickat A-laget till turneringen, utan några veteraner.

– Det är väl tjugo år sedan sist, säger Micke Strömdahl, med ett leende.

För Per Johansson gäller samma sak, men lika glad ser han ut att vara över sin comeback i Hörja IF:s färger. Tyvärr lyckades inte deras lag ta hem segern denna gång.

– Det finns saker vi kan förbättra till nästa år, konstaterar Per.

Per Johansson, med bollen, och de andra spelarna i Hörja IF var glada trots att de drog kortaste strået i mötet med Rökebaserade Pålssons.
Peter Håkansson från Hessle BBQ Event, som varit med i VM i grillning, hjälper Björn Andreasson att utspisa spelare och åskådare med korv, hamburgare med mera under fotbollsturneringen. Företaget är också en av många sponsorer som lovat att skjuta till en summa till förmån för forskningen om ALS.

I stundens hetta kunde det bli tufft inne på plan, trots det lekfulla upplägget.

– Det här är brottning med lite inslag av boll, säger Joakim Geiwald, efter matchen. Dessvärre fick han en smäll i foten som försatte honom ur spel för resten av turneringen.

Hur mycket pengar som turneringen drog in är inte klart. Men intäkterna under dagen handlade om ett femsiffrigt belopp som ska gå till Ulla-Carin Lindquist stiftelse. Utöver det är burarna som användes under turneringen finansierade, en kostnad på 67 000 kronor inklusive frakt. Dessutom har Björn möjlighet att hyra ut burarna som köpts in. Det innebär att man på så vis kan få in 3 000 kr per dag när de är uthyrda. Allt till förmån för kampen mot ALS.

– Vi hade faktiskt två intressenter som ville boka dem, som jag träffade under turneringen, säger Björn.

Artikeln kommer att uppdateras när intäkterna räknats samman.

Text och foto: Urban Önell

Jessica och Tina Bertilsson från Röke IF ställer upp för den goda sakens skull och säljer lotter till förmån för ALS-forskningen.
Alla lag i turneringen bidrar med en deltagaravgift. Optiboizz hade åkt ända från Helsingborg för att vara med, men också för att de tycker att det hade varit väldigt kul att lägga beslag på vandringspokalen, från vänster Ian Pettersson, Jacob Petersson, Henrik Kurt Rasmusson, Isak Pettersson, Joel Beckman och Eric Petersson.

Läs mer:
2019-07-05 Fotbollsturnering som bekämpar ALS

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se