logga-ligg-tjock

Kommunen sponsrar Bjärnumskarnevalen

Kommunen sponsrar Bjärnumskarnevalen

I år sponsrar kommunen Bjärnumskarnevalen. Förra året var bedömningen att arrangemanget inte nådde upp till kriterierna ”i tillräckligt utsträckning”. Då var publiken som vanligt stor och cirka 35 ekipage deltog i karnevalståget där även en karnevalsdrottning korats. Foto: Susanne Andersson

Bjärnumskarnevalen har fått sponsorbidrag på 10 000 kronor från kommunen i år. Beslutet diariefördes inte när det skulle i början på maj. Men efter att Frilagt uppmärksammat den bristande diarieföringen i kommunen har tillväxtchef Stefan Larsson nu registrerat handlingen trots att han har semester.

Pengarna har betalats ut och karnevalsgeneral Olle Davidsson är tacksam och nöjd, trots att Bjärnums GOIF hade hoppats på cirka 25 000 kronor. Men han har inte fått någon begriplig förklaring till varför kommunen de senaste åren inte ansett att arrangemanget uppfyllt kriterierna för sponsorbidrag.

Den 16-17 augusti väntas mellan 7 000 och 9 000 personer till Bjärnum.

Olle Davidssons skrivelse med förfrågan om sponsorbidrag för att täcka annonskostnader på cirka 25 000 kronor diariefördes direkt när den kom in till kommunen den 19 mars. Men arrangörerna uppmanades göra en ny ansökan på en särskild blankett. Denna diariefördes den 14 april. Därefter registrerades ingenting i ärendet förrän på onsdagen. Bjärnums GOIF fick dock besked av Stefan Larsson för ett bra tag sedan.

– Han ringde till mig och sa att det fanns utrymme i budgeten så att vi kunde få 10 000. Vi skulle bara skicka en faktura. Jag tackade och var nöjd, berättar karnevalsgeneralen Olle Davidsson.

Pengarna kom för cirka en månad sedan. Dessförinnan hade föreningens ordförande Claes Mårtensson också fått ett skriftlig beslut.

Olle Davidsson har flera gånger tidigare förgäves sökt sponsorbidrag från kommunen. De enda gånger det beviljats har varit när kommunen vid två tillfällen lagt egna arrangemang så att de krockat med Bjärnumskarnevalen. Förra året blev ansökan av allt att döma bortglömd eftersom den inte diariefördes förrän i början på augusti, trots att den skickades in i mars. Dagen före arrangemanget fick GOIF beskedet att Bjärnumskarnevalen inte uppfyller kriterierna för sponsorbidrag “i tillräcklig utsträckning”. Vad det innebär har de aldrig fått veta. Frilagt har inte heller fått svar på hur kriterierna ska tolkas.

Olle Davidsson drar nu slutsatsen att det inte kan ha stämt att Bjärnumskarnevalen inte uppfyllt kriterierna.

– Nej, det kan det inte ha gjort, säger han.

Enligt reglerna bör alla eller huvuddelen av kommunens kriterier vara uppfyllda. De är att arrangemanget vänder sig till en stor målgrupp som nås av marknadsföringen, att det ökar kännedomen om Hässleholm utanför kommunen, att det har hög internationell, nationell eller regional status, att det bidrar till att stärka Hässleholm som en kommun att bo i och att besöka samt att det är intressant för riksmedia.

Enligt årets beslut uppfyller Bjärnumskarnevalen tre av de fem kriterierna. Det som fattas är intresset för riksmedia och att ha hög internationell, nationell eller regional status. Enligt Olle Davidsson har övriga kriterier uppfyllts hela tiden.

Dock har publiken ökat de senaste åren, särskilt vid karnevalståget. Dock brukar den inte vara riktigt lika stor som för 25 år sedan då polisen uppskattade att 12 000 personer var på plats.

-För fem – sex år sedan var det 5 000-6 000 personer, nu är det mellan 7 000 och 9 000, säger Olle Davidsson.

Han bör ha koll efter att ha varit engagerad i Bjärnumskarnevalen i 35 år, varav 25 år som general.

Han förklarar att den ökade publiktillströmningen också syns på att det står folk på gatorna där det nästan var tomt förr.

– Alla har sina bestämda platser och vi känner igen många, men det kommer nya, säger han.

Många före detta Bjärnumsbor kommer hem till karnevalen, men även andra från Skåne, Blekinge och Småland som hört ryktet.

– Vi har blivit rätt duktiga på karnevalståget, säger Olle Davidsson.

Det finns stoff att ta av till de rullande revysketcherna, inte minst i skandaler i kommunen.

Karnevalståget driver med sådant som är aktuellt i samhället. 2016 handlade det bland annat om att hemtjänstpersonalen fick böter av kommunens egen lapplisa. Foto: Urban Önell

-Vi går efter vad tidningarna skriver och vad folk pratar om. Men det måste göras klatschigt och snabbt. Om det inte går att fatta budskapet på tio-tolv sekunder funkar det inte. Vi hinner inte stå och förklara, förklarar Olle Davidsson.

Många vill numera vara med i karnevalståget och även i kommittén där idag 20 personer ingår. På det sättet blir ansvaret inte lika tungt på var och en. Flera av eldsjälarna har varit med lika länge eller längre än Olle Davidsson.

-Jag har varit med om att vi fått leta folk på fredagskvällen. Nu har vi istället fått göra fler ekipage, vi säger inte nej till någon, säger Olle Davidsson.

Han beklagar att det i år inte blir någon karnevalsdrottning.

-Det är tyvärr inga flickor som vill vara karnevalsdrottning, säger han.

Arrangörerna har också gett upp tanken på dansorkester i parken på lördagskvällen. De senaste åren har det varit få par på dansgolvet. Däremot kommer ungdomarna till programmet senare på kvällen. I år spelar Prebens pågar med start klockan 22.

-Vi tror att de vuxna sitter barnvakt på lördagskvällen, säger Olle Davidsson.

Fredagskvällen har däremot utvecklats till en familjekväll för alla åldrar.

Bjärnumskarnevalen inleds fredagen den 16 augusti klockan 17.30 med att parken öppnar med tivoli, öltält, godisregn med mera. 20.30 är det dags för The Divazz, under ledning av Emma Kastrup, och lokala förmågor. Från klockan 21 är det karnevalsförfest på Tre Hammare med Hits o Hemlagat.

På lördagen startar karnevalståget från idrottsplatsen klockan 13 och går via Verumsvägen, Nygatan och Parkgatan till Parken som öppnar med tivoli med mera klockan 13.30. Klockan 15 uppträder Allsångståget som delar ut sångtexter och leder allsång.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se