torsjö live

Livstid för mord även i hovrätten

Livstid för mord även i hovrätten

Hovrätten fastställde på fredagen livstidsdomen mot den 43-årige man som i februari dödade sin exfru i deras gemensamma lägenhet i centrala Hässleholm.

Mannen gick enligt domen till besinningslöst angrepp mot kvinnan med ett stort antal knivhugg. Han döms även för mordförsök mot en dotter som försökte ingripa och olaga hot mot en granne som blev vittne till delar av händelseförloppet.

I sitt överklagande ville mannen i första hand bli frikänd och slippa alla skadestånd, i andra hand dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. I vart fall ansåg han inte att han skulle dömas för mer än misshandel mot dottern.

Han ville också att skadeståndet till henne för kränkning skulle antingen avvisas eller sänkas från 100 000 till 10 000 kronor. Hovrätten fastställde tingsrättens beslut om skadestånd. Dottern får därmed totalt 171 000 kronor och de andra fyra barnen 50 000 kronor vardera.

Mannen förnekade mordet med hänvisning till att han inte mindes något av händelsen och att han inte hade något motiv. Hovrätten konstaterar att det inte framkommit något tydligare motiv än att han känt sig kränkt och illa behandlad av både exfrun och barnen, men ser ingen anledning till att han inte skulle minnas. Hans uppgifter om att han skulle vara påverkad av alkohol och lugnande läkemedel motsägs av blodprov. Han var däremot under lång tid ordinerad psykofarmaka för att han mådde dåligt psykiskt, men ingenting tydde på att det skulle ha påverkat hans förmåga att kontrollera sitt handlande.

Hovrätten finner inga förmildrande omständigheter och ser inte heller någon anledning att begära överprövning av det rättspsykiatriska utlåtandet som kom fram till att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning.

– Inte heller det faktum att han före händelsen uppfattat sin hustru som förhäxad tyder på några vanföreställningar utan torde hänföra sig hans religiösa övertygelse, skriver hovrätten som tvärtom menar att vittnesmål direkt och kort tid efter händelsen har minnesbilder av den.

43-åringen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. Åklagaren får fortsatt tillstånd att ålägga honom restriktioner i kontakten med omvärlden. Hovrätten beslöt också att upphäva avspärrningen av lägenheten.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se