torsjö live vers2

Böneutrop en icke-fråga?

Böneutrop en icke-fråga?

INSÄNDARE. På måndagens kommunfullmäktige togs beslut i frågan om att förbjuda böneutrop i Hässleholms kommun genom att skriva in förbudet i kommunens ordningsstadgar enligt Sverigedemokraternas motion. Vi Sverigedemokrater fick tyvärr se vår motion nedröstad. Efter en först total tystnad från övriga partier i denna viktiga fråga lyckades vi till sist få fram övriga partiers ståndpunkt och fick till slut en stundtals livlig debatt, där det stod klart att bara vi och Folkets väl hade modet att vilja förbjuda böneutrop.

Det mest anmärkningsvärda var att Centerpartiet, som tidigare brottats med islamister i sitt parti, ansåg att detta var en icke-fråga och att det andades främlingsfientlighet att förbjuda böneutrop. Detta trots att motionen ville förbjuda böneutrop oaktat vilken religion. Man var också tydlig att Centerpartiets väljare inte stod bakom ett sådant förbud. Tillåt oss tvivla.

Lika anmärkningsvärt var att Kristdemokraterna, trots uppmaning från Ebba Busch-Thor att kommunala företrädare skall rösta för förbud mot böneutrop (Aftonbladet 15 mars 2018) i stället gjorde tvärtemot. Vi är övertygade om att en absolut majoritet av invånarna i Hässleholm ställer sig starkt avvisande till böneutrop. Enligt SVT:s undersökning 6 juli 2019 vill 61 procent förbjuda och 28 procent tillåta bönetrop. Att från en högtalare kalla till bön och förkunna makten över en stad/område via detta sätt är stötande för alla som inte delar trosuppfattningen. Religionsfrihet är också att slippa påtvingas en religion. I Hässleholm bor många människor som kommit från delar av världen där böneutrop är en del av en styrande religion som inte sällan tar till våldsamheter och förföljelser mot oliktänkande, och där kvinnor förtrycks just för att de är kvinnor.

Debatten har präglats av ängslighet och undfallenhet både i Hässleholm och på riksnivå. Det är uppenbart att det är ett känsligt ämne och både Centern och Socialdemokraternas ledamöter m.fl. var aktiva i talarstolen för att tala mot ett förbud. SD har vid olika tillfällen motionerat i riksdagen om ett nationellt förbud mot böneutrop med samma argumentation som vi använde i debatten i fullmäktige men fått avslag. Idag kan man höra böneutrop i Fittja, Karlskrona, samt i Växjö. Och i och med avslaget på vår motion öppnas alltså upp för behandling av ansökningar även i Hässleholm i framtiden. Vi hoppas att det blir en Pyrrhusseger för våra opponenter och att vi även fortsättningsvis blir förskonade från detta i vår stad. Annars vore detta ett utmärkt exempel på ämne att hålla en lokal folkomröstning i. Att lyssna på folkets vilja i viktiga frågor är inte populism som en del anklagar oss för, utan snarare lyhördhet. Detta är en viktig egenskap hos politiker.

Patrik Jönsson(SD)
Johan Peltonen(SD)
Hanna Nilsson(SD)
Sven Lundh(SD)

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se