Mölleröd är tillbaka på kartan. De militärhistoriska dagarna utanför Hässleholm är ett eldorado för den som vill återuppliva sina minnen från tiden i lumpen, eller repetera sina kunskaper om andra världskriget.
I fjol tvingades arrangörerna ställa in med kort varsel. Det var torkan och den brandrisk som följde på den, som var orsaken. Men i år gick det alldeles utmärkt att genomföra Möllerödsdagarna, även om både antalet besökare och antalet medverkande var mindre än för två år sedan.
– Totalt under bägge dagarna räknar vi med mellan 500 och 600 besökare i år, säger Peter Alf, som med van hand guidar besökarna under dagen. Inte minst när det är dags för de fasta programpunkterna, som fordonsparaden och stridsuppvisningen.
Lördagen bjöd på på fint väder. Under söndagen kom det någon regnskur. Men då gick det alldeles utmärkt att söka skydd i något av tälten, exempelvis för att spana in några intressanta böcker, eller bara för att äta soldatens ärtsoppa. De militärklädda har sina egna tält att krypa in i, där en del också övernattar och lever lägerliv.
Även ett gäng danskar har kommit till Mölleröd, för dagen utklädda till tyska soldater från andra världskriget. Den svenska ärtsoppan fick konkurrens. Många samlas hos danskarna eftersom de bjuder på soppa, som de kokat ihop på sin portabla vedspis.
– Vi är historienördar och amatörskådespelare, berättar Kenneth Clemmensen. Ibland får vi vara med på filmer, i tv och i dokumentärer.
– Många ungdomar har ingen aning om den här historien. Den får inte bli glömd. Ungdomar läser inte alltid böcker, men om man gör som vi gör, så tycker de att det blir spännande. Då blir de nyfikna och vill lära sig mer.
Kenneth påpekar också att vår bild av vad som hände så lätt blir svart-vit.
– Tyska soldater förlorade också sina familjer. Det är viktigt att alla nyanser berättas. Andra tror att exempelvis SS bara var ett elitförband. De har ingen aning om hur det verkligen var. Det är fruktansvärt.
Det får inte vara så att man bara plockar vad som passar när man blickar tillbaka.
– Historien är inget som man använder som om det vore en buffé, säger Kenneth.
Historiskt återskapande, reenactment, är alltså vad danskarna lägger ner stor del av sin fritid på. Därmed passar de som hand i handske i Möllerödsdagarnas koncept. Tillsammans med alla andra som samlats här.
När det är dags för stridsuppvisning är det en svensk pansarbandvagn som får visa vad den går för. Peter Alf berättar att några sådana skickades från Hässleholm till Bosnien på 90-talet för att användas av FN:s fredsbevarande styrkor i Bosnien. När det begav sig arbetade han själv som yrkesmilitär på stadens garnison. Tidigare har han också varit i FN-tjänst i Mellanöstern.
Många av fordonen som visas är privatägda, andra återfinns till vardags på Hässleholms museum eller vårdas av 5.trosskompaniet. Ett stort antal föreningar, både lokala och tillresande, är engagerade under Möllerödsdagarna.
Text och foto: Urban Önell
Filmen nedan visar hur det skulle kunna se ut om Pansarbandvagn 302 sattes in i strid. Den har bland annat används i skarpt läge av FN:s fredsbevarande styrkor i Bosnien på 1990-talet.