torsjö live

Befolkningstillväxt ett tveeggat svärd

Befolkningstillväxt ett tveeggat svärd

INSÄNDARE. Jag läser i denna fantastiska tidskrift att Björn Widmark (FV) har reservationer över att vi blir fler i Sverige och i Östra Göinge i synnerhet. Befolkningstillväxt är ett tveeggat svärd, absolut. Ju fler vi är desto fler behöver vård, omsorg, skola, boende, avfallshantering, vatten, avlopp, mat på bordet, jobb, elektricitet, transportmedel och så vidare.

Men det verkar som att, i hans argumentation över hur vi ska förhålla oss till detta tveeggade svärd, så ska vi bortse från att det är just alla dessa ”fler” människor som faktiskt bidrar till att allt som jag räknat upp ovan fungerar. Och hur ska samhället fungera om vi inte blir fler, fler som jobbar och bidrar? Den demografiska kurvan för Sverige ser inte bra ut just nu. Vi har haft en pensionsavgång där nästan alla 40-talister har slutat jobba. En enorm kull! Vi är inne och naggar på 50-talisterna nu som snart går i pension. Bara i Hässleholm är det ca 23 procent av befolkningen som är 65 år och över, en bit som bara växer för varje år som går. Många av dem kommer att behöva vård, omsorg, boende, avfallshantering, vatten, avlopp, mat på bordet, jobb, elektricitet, transportmedel, och så vidare. Kanske till och med skola.

För att citera Statistiska centralbyrån, https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2016/Stora-insatser-kravs-for-att-klara-40-talisternas-aldreomsorg/

” Mellan åren 2015 och 2035 väntas gruppen som är 80 år eller äldre öka med 76 procent, från cirka 500 000 personer till närmare 890 000.”

Så hur har Björn Widmark (FV) tänkt att dessa ska få tillgång till allt detta om vi inte blir fler i samhället? Fler som betalar skatt, som jobbar inom vård, omsorg, avfallshantering, jordbruk, el och energi, transport och så vidare. Inom alla dessa branscher behövs folk som kan arbeta.

Men jag måste ge honom lite andrum för att han har ju delvis rätt. Vi blir fler och det drar resurserna till bristningsgränserna. Även här i Sverige. Men alternativet då? Att vi skulle bli färre, eller i alla fall ha en neutral befolkningsökning. Hur kommer det att se ut?

Har Björn Widmark (FV) något förslag på hur ett samhälle kan se ut och fungera där vi bara blir äldre och äldre utan någon större barnkull som kan ta över, eller för den delen invandrare som kan få tillgång till vårt fantastiska samhälle och dra sitt strå till stacken?

Men som det ser ut nu så ger jag inte mycket för Björns infall. Att bara peka på problem utan att komma med lösningar hjälper ingen. Det fungerar i alla fall inte i den privata sektorn.

Om han vill ha en seriös debatt där han inte bara lyfter upp utmaningar utan också lösningar på detta så är jag idel öra.  

Ulf Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se